Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Onderzoek naar meest efficiënte systeem voor cherrytomatenteelt

Het door telers opgerichte Northern New York Agricultural Development Program heeft de resultaten van een onderzoek naar de problemen met de teelt van cherrytomaten bekend gemaakt. Het gehele onderzoeksrapport, met informatie over arbeidsefficiëntie, het verwijderen van onkruid en bladschimmel, is te lezen op www.nnyagdev.org.



Het onderzoek, gefinancierd door het Northern New York Agricultural Development Program, was een antwoord op de hulpvraag van vele kwekers die problemen hadden met de ongecontroleerde groei van de cherrytomaten. De kwekers vroegen zich af of het wel de moeite waard is om zoveel tijd te besteden om de planten bij te snoeien,' zegt projectleider Amy Ivy, groentespecialist bij de universiteit van Cornell's Cooperative Extension Eastern NY Commercial Horticulture Program.

Het onderzoek van het Northern New York Agricultural Development Program heeft de arbeidstijd, efficiëntie en oogst van tomatenplanten onderzocht, gebaseerd op drie verschillen onderhoudsvormen: een intensief gesnoeide plant met enkele stam, een normaal onderhouden plant met dubbele stam en een minder intensief gesnoeide plant met vier stammen.

'De meest telers vonden dat het teveel tijd kost om de planten intensief te snoeien, maar in ons onderzoek kwam naar voren dat het minder tijd kost om het snoeien bij te houden en van deze planten te oogsten dan bij het systeem waar minder intensief gesnoeid werd. Hier werd de plant een grote wirwar van takken, wat het werk vertraagde,' zo zegt Ivy.

'Bij het vergelijken van de opbrengt en hoe efficiënt het oogsten verloopt bij de verschillende systemen kwamen ook duidelijke verschillen naar voren. Ivy denkt dat dit kwekers kan helpen beslissen welk systeem het beste bij hun bedrijf past.

Naast het bijhouden van de ongecontroleerde groei van de cherrytomaten hebben telers die in tunnels kweken nog een probleem: bladschimmel. In het onderzoek is ook een proef gedaan waar de populaire tomatenplant Sun Gold, die gevoelig zijn voor bladschimmel, werd vergeleken met drie variëteiten die resistent zijn tegen deze schimmel. Zestig telers en vrijwilligers hebben de smaak van de vier soorten cherrytomaten vergeleken. De resultaten zijn te vinden het online onderzoeksrapport. 

Dit onderzoek uit 2016 heeft ook een proef gedraaid op Willsboro Research Farm, in Willsboro, New York. Hier hebben ze dertien bodembedekkers zowel apart als gemixt geplant om te onderzoeken welke de groei van onkruid verminderen.

Het Northern New York Agricultural Development Program is een onderzoeksinstituut en beschikbaar voor technische assistentie voor bedrijven in Clinton, Essex, Franklin, Jefferson, Lewis en St. Lawrence. De Senaat steunt de financiering van het Northern New York Agricultural Development Program en het instituut wordt bestuurd door het New York State Department of Agriculture and Markets.

Voor meer informatie:
Joe Giroux - Tel: +1 518 563 7523
Jon Greenwood - Tel: +1 315 386 3231
Amy Ivy - Tel: +1 518 561 7450 - adi2@cornell.edu
Publicatiedatum: