Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Henk Nijhoff, Veiling Zaltbommel:

"Zachtfruit is meer een trend dan een hype"

Tholen - De groei in de zachtfruitmarkt zit er de afgelopen jaren goed in. Veel zachtfruittelers starten met de teelt in de kassen om eerder in het voorjaar aan de markt te zijn en tot ver in het najaar te kunnen leveren. Toch verwacht Henk Nijhoff van Veiling Zaltbommel niet dat de markt een verzadigingspunt bereikt als het areaal gecontroleerd groeit. "Zachtfruit is meer een trend dan een hype. Dat ondersteunen ook rapporten van bijvoorbeeld de Rabobank. Al een paar jaar zit het zomerfruit in de lift. Een supermarktinkoper noemde zachtfruit zelfs pas de nieuwe avocado!"



"Zo hebben wij een teler die Hollandse Kwanza's onder belichting teelt. In februari had hij de eerste en met drie teelten op een jaar kan hij jaarrond leveren. Ondanks de aanwezigheid van Spaanse en Marokkaanse frambozen is daar in de winter zeker een goede niche-markt voor te vinden", vertelt Henk. "Momenteel is de marktsituatie positief. Het Hollandse zomerfruit komt aardig los en de vraag is goed. De prijzen liggen voor frambozen op een niveau tussen de 14-15 euro per kilo en voor aardbeien rond de 4,50 euro (fruitprijs). Ik verwacht dat de klokprijzen redelijk stabiel zullen blijven en in de bemiddeling de prijzen nog wel wat omhoog zullen gaan. Daarbij is zonnig weer natuurlijk erg belangrijk, zeker voor de markthandelaren die bij ons kopen."



Het seizoen van de Portugese Elsanta's die Veiling Zaltbommel aangevoerd krijgt, loopt inmiddels ten einde. "Dit seizoen is boven verwachting goed verlopen", vertelt Henk. Na de aardbeien en frambozen worden volgende week de eerste bessen verwacht en zijn vandaag de eerste kersen geveild. "Hier en daar is best wat vorstschade geweest en daar hebben verschillende telers toch last van gehad. Dit zal deze zomer resulteren in een wat lagere aanvoer van onder meer bramen, rode bessen, kersen en pruimen."

Voor meer informatie:
Henk Nijhoff
Veiling Zaltbommel
Tel: 0418-579843
h.nijhoff@veiling-zaltbommel.nl
www.veiling-zaltbommel.nl