Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Paprikateelt: traditioneel systeem en V-systeem onder de loep

"Keuze voor teeltsysteem is lood om oud ijzer"

Paprikatelers hebben keuze uit twee verschillende teeltsystemen: het traditionele systeem en het zogeheten V-systeem. Wat zijn de voors en tegens van deze systemen en waarom kiezen telers voor een bepaald systeem? Twee telers over hun beweegredenen en ervaringen.

Als er één paprikateler is, die een ruime ervaring heeft met het traditionele teeltsysteem voor paprika is het Ben Kleijweg uit Bleiswijk wel. Al sinds hij in 1986 overstapte naar de substraatteelt hanteert Kleijweg dit teeltsysteem. Hierbij liggen twee rijen substraatmatten naast elkaar, met boven iedere rij twee gewasdraden waar de stengels naartoe worden geleid. "Het feit dat de planten wat verder uit elkaar staan, is een voordeel ten opzichte van het V-systeem", geeft Kleijweg aan. "Hierdoor vangen ze in de eerste maanden meer licht, wat resulteert in een betere zetting. Dat was voor mij de belangrijkste reden om voor dit systeem te kiezen, ook toen ik in 2006 nieuw bouwde. Januari en februari zijn donkere maanden en dan wil je zoveel mogelijk licht vangen. Daarbij ligt er in een traditioneel systeem iets meer steenwol, wat het gewas net wat beter stuurbaar maakt."

Goed gevoel
Desondanks denkt Kleijweg, die op Exact Air-matten teelt, dat de meerwaarde van een traditioneel systeem ten opzichte van het V-systeem vandaag de dag nog slechts beperkt is. "Er zijn immers steeds sneller groeiende rassen beschikbaar. Daardoor maakt het waarschijnlijk niet meer zoveel uit welk teeltsysteem je kiest. Als ik nog een keer voor de keuze zou staan, zou ik het V-systeem in ieder geval serieus overwegen. Het oogsten verloopt hierbij net wat makkelijker; in het traditionele systeem is er altijd een stengel die meer naar achteren staat. Die wil nog wel eens vergeten worden, zeker door nieuwe werknemers. Maar al met al denk ik dat de keuze voor een teeltsysteem een beetje lood om oud ijzer is; je moet als teler vooral een goed gevoel hebben bij een bepaald systeem."

Vegetatieve groei
Roel Klapwijk, teeltchef bij paprikabedrijf Personal Vision in Bleiswijk, deelt die mening. Beide teeltsystemen hebben volgens Klapwijk hun voor- en nadelen. "Toen ik hier in 2006 kwam werken, had mijn baas al de keuze gemaakt voor een V-systeem. Hierbij ligt er per pad één rij matten met daarboven twee gewasdraden."

Klapwijk is niet louter positief over dit systeem. Vooral de eerste maanden van de teelt zijn volgens hem 'problematisch'. "Doordat de planten dichter op elkaar staan dan in een vierrijensysteem, is het lastig om het gewas generatief te houden. De planten jagen elkaar in feite op: een plant die kleiner is dan de buurman gaat strekken om voldoende licht te kunnen opvangen. Dit resulteert in een weinig uniform en vegetatief gewas en een ietwat latere vruchtzetting."

Om het geschetste probleem beter onder controle te houden en de groei ietwat te beperken, stapte Personal Vision enkele jaren geleden al over van een 2-stengel- naar een 3-stengel-V-systeem. "We zouden ook nog kunnen kiezen voor een 4-stengel-V-systeem, maar dat hangt ook af van de rassen die we in de toekomst gaan gebruiken. Bij een heel groeikrachtig ras met een goede kiloproductie zou dit een optie zijn."

Arbeidstechnisch voordeel
Anderzijds kent het V-systeem volgens Klapwijk ook diverse voordelen. Zo vangt het gewas vanaf pakweg april beduidend meer licht. "Er ontstaat dan namelijk meer ruimte tussen de rijen dan in een traditioneel teeltsysteem. Hierdoor houd je meer groei in het voorjaar en de zomer; een belangrijk voordeel."

Het feit dat sprake is van slechts één rij, geeft volgens Klapwijk ook meer overzicht en zorgt ervoor dat de werkzaamheden sneller en efficiënter kunnen worden uitgevoerd. "Ook kun je bij bespuitingen makkelijk twee paden tegelijk spuiten, hetzelfde geldt voor het uitzetten van biologische bestrijders. Bij een traditioneel systeem red je dat niet; wat dit betreft biedt het V-systeem dus een arbeidstechnisch voordeel. Daarbij heb je minder substraat nodig dan in een vierrijensysteem. Dit scheelt in de kosten."

Samengevat vindt Klapwijk het lastig om te bepalen welk systeem het beste is. "Zowel een traditioneel systeem als een V-systeem heeft zijn voor- en nadelen. Naar mijn mening is de raskeuze bij paprika bepalender dan de keuze voor het teeltsysteem."

Voor meer informatie:
Saint-Gobain Cultilene
Zeusstraat 2
5048 CA Tilburg
t + 31 (0)13 578 00 57
info@cultilene.nl
www.cultilene.com
Publicatiedatum: