Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Rijk Zwaan zet Cubaans tuinbouwproject op

Zaadveredelaar Rijk Zwaan gaat een cruciale rol spelen bij de tuinbouwontwikkelingen op Cuba. Doel is om de productie van groenten als meloen, kool, tomaat en paprika fors te verbeteren, zowel kwantitatief als kwalitatief. De potentie is groot, zegt Vincent van Wolferen van Rijk Zwaan.

Op het gebied van groentezaden stelde Cuba zich tot voor kort protectionistisch op, de invoer van pootaardappelen uitgezonderd. De handelsmissie vanuit Nederland (begin 2016) onder leiding van minister Ploumen van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking heeft daar verandering in gebracht.

Tijdens deze missie is op initiatief van landbouwraad Jean Rummenie een groep bedrijven geselecteerd met lokale Cubaanse partners om een tuinbouwproject op te zetten. De Cubaanse minister van Landbouw en minister Ploumen spraken af de registratie van nieuwe groentenrassen op gang te brengen.

Afspraken met autoriteiten

Recent heeft dat geleid tot afspraken tussen de Cubaanse autoriteiten, ministerie van EZ, Rijk Zwaan en ontwikkelingsorganisatie Hivos over Nederlandse steun bij de tuinbouwontwikkeling op het Caraïbische eiland. Het gaat hierbij concreet om levering van tuinbouwzaden die zijn aangepast aan de lokale productie- en klimaatomstandigheden. Onderwijs en voorlichting aan tuinders vormen een ander belangrijk onderdeel van de gemaakte afspraken tussen Cuba en Nederland.

Leren van ontwikkelingen in regio

Rijk Zwaan heeft hoge verwachtingen van de tuinbouw op Cuba. Volgens Vincent van Wolferen – hij is commercieel verantwoordelijk voor de regio Midden-Amerika bij de zaadveredelaar – kan daarbij lering worden getrokken van recente ontwikkelingen in andere landen in Midden-Amerika, zoals Guatemala en de Dominicaanse Republiek.

"Neem Guatemala", zegt Van Wolferen. Rijk Zwaan is daar al jaren actief. "Wat betreft bodem, klimaat en bedrijfsstructuur zijn Cuba en Guatemala vergelijkbaar. In Guatemala is de laatste jaren veel gebeurd, bijvoorbeeld op het gebied van bedekte teelt, biologische bestrijding en efficiënt watergebruik. Het land exporteert nu groentengewassen naar de VS en Europa. Daar kan Cuba veel van leren."

Veel kleine bedrijven
Cuba importeert jaarlijks voor circa twee miljard dollar aan voedsel. Meer dan de helft van het landbouwareaal ligt braak. De tuinbouwsector bestaat grotendeels uit kleine bedrijven. Het opleidingsniveau van de ondernemers ligt op een laag niveau. Van Wolferen verwacht dat de vraag naar groenten komende jaren fors toeneemt. Dat is een gevolg van de economische groei op het eiland. Ook de ontwikkeling van de toeristische sector leidt tot meer marktvraag.

Resistentie tegen lokale ziekten

Rijk Zwaan gaat zaden leveren die zijn aangepast aan de lokale teeltomstandigheden en resistent zijn tegen ziekten en plagen op het eiland. Volgens Van Wolferen hoeven daar in eerste instantie geen nieuwe rassen voor te worden ontwikkeld. "We starten met tuinbouwzaden die hun succes hebben bewezen in andere landen in de regio. Die gaan we uittesten op proefbedrijven en vervolgens, zo nodig, verder veredelen."

Bij zijn komende activiteiten op Cuba werkt Rijk Zwaan nauw samen met onder meer de landbouwraad en Hivos. Van Wolferen: "Hivos is al jaren actief op Cuba en de landbouwraad heeft veel contacten. Voor ons is Cuba een nieuw land. Daarbij kunnen we gebruikmaken van de relaties die er al zijn tussen Cuba en Nederland."
Publicatiedatum: