Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
door Robert Leeming

Betekent LED einde van gewasbeschermingsmiddelen?

Onderzoek toont aan dat LED-licht de plantengroei versnelt en de smaak van groenten en fruit verbetert. Volgens onderzoekers in de VS kan LED-licht ook de ziektedruk in planten verlagen, een ontdekking die dure en onpopulaire gewasbeschermingsmiddelen uiteindelijk overbodig zou kunnen maken.

door Robert Leeming voor Lux Magazine

Uit vroeg onderzoek lijkt te blijken dat dezelfde golflengten van LED-licht die de smaak verbeteren ook ziekteverwekkers kunnen onderdrukken.

Lux interviewde Jaimin Patel, een plantpatholoog aan het Lighting Research Center van het Rensselaer Polytechnic Institute in New York, die momenteel plantenziekteverwekkers onderzoekt: de micro-organismen die ziektes in planten verspreiden.


Zou het gebruik van dure en onpopulaire gewasbeschermingsmiddelen in kassen snel tot het verleden kunnen behoren?

Patel probeert vast te stellen welke lichtgolflengten gunstig zijn voor ziekteverwekkers en welke golflengten ze meer kwaad dan goed doen, informatie die aan telers zal worden doorgegeven om hopelijk plantenziekten te verminderen.

Patel's team heeft samen met partners van de Cornell University van New York studies uitgevoerd over het effect van LED- en ultraviolet licht op aardbeien, rozemarijn, komkommers en andere groenten en fruit. In alle gevallen bleek het licht ziekteverwekkers te verminderen en de productie te verhogen.


Jaimin Patel, plantpatholoog aan het Lighting Research Center 
van het Rensselaer Polytechnic Institute in New York.

Patel: "Valse meeldauw (bladziekte) en echte meeldauw (een schimmelziekte die vele plantenrassen bedreigt) zijn erg gevoelig voor een bepaald type licht. Mensen hebben licht nodig om te kunnen leven, maar dat geldt ook voor ziekteverwekkers. Het zijn ook levende entiteiten die licht nodig hebben voor hun dagelijkse groei en ontwikkeling."

Het verschil tussen valse en echte meeldauw. Beide ziekteverwekkers kunnen worden tegengegaan bij teelt onder LED-licht.

Zonlicht heeft vele golflengten; van röntgenstralen en radiogolven tot zichtbaar en ultraviolet licht. LED-licht kan worden gecontroleerd om een bepaald lichtspectrum te produceren die is toegespitst op de toepassing, bijvoorbeeld om ziekteverwekkers tegen te gaan en plantontwikkeling te bevorderen.

Patel: "Dit is een nieuw onderzoeksgebied en tot nu toe zijn er maar een beperkt aantal ziekten onderzocht. Ik kan nog niet garanderen dat LED-licht een effect heeft op alle ziekteverwekkers, maar ik kan wel zeggen dat elk levend organisme van licht afhankelijk is."

Als licht in veel planten effectief ziekteverwekkers blijkt te onderdrukken, dan betekent dit dat dure en volgens sommigen ongezonde gewasbeschermingsmiddelen niet meer nodig zullen zijn om planten gezond te houden: een pluspunt voor niet alleen de teler maar ook, zouden velen zeggen, voor de consument.

"Mensen willen biologische en gewasbeschermingsmiddelenvrije producten kopen en een van de redenen waarom ik naar de Lux Horticulture Conference op 23 mei in Eindhoven kom, is om de voordelen van het licht in de tuinbouw te benadrukken," zegt Patel. Daar telers vaak door de kosten van de investering in LED-technologie worden afgehouden, moeten ze echter kunnen zien dat de lichtbron zowel ziekteverwekkers vermindert als de productie verhoogt. 

"Ik wil ervoor zorgen dat mijn onderzoek zowel ziekte onderdrukt als dat het de verkoopwaarde van gewassen verhoogt. In het geval van bijvoorbeeld basilicum kan LED-licht gebruikt worden om het gewicht van basilicumbladeren te verhogen, wat bij verkoop op gewicht een financieel voordeel voor de teler oplevert," zegt Patel. "Om ervoor te zorgen dat de voordelen van verlichtingstechnologie in de tuinbouw bij eindgebruikers bekend wordt, is een grote inspanning nodig van wetenschappers maar ook van belanghebbenden en politici."

De steun van de overheid voor deze technologie blijkt uit de federale financiering die de onderzoeksteams bij Cornell en het Rensselaer Polytechnic Institute hebben ontvangen.

"Ik ben geïnteresseerd in de gevoeligheid van ziekteverwekkers voor verschillende lichtgolflengten. De volgende stap is om te begrijpen of deze golflengten kunnen worden gebruikt om plantengroei te verbeteren, dan kan ik ervoor zorgen dat de technologie niet alleen wordt ingezet om ziektewekkers te onderdrukken maar ook nuttig zal zijn voor gewasontwikkeling."

Er is een revolutie gaande in de tuinbouw. Het is een grote verschuiving die de plantenteelt fundamenteel zal veranderen - en het heeft allemaal met licht te maken. De Lux Horticulture Lighting Conference zal plaatsvinden op dinsdag 23 mei 2017 in Eindhoven. Klik hier voor meer informatie en om je aan te melden.
Publicatiedatum: