Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Mafimex verzamelt in Genua en verscheept vandaar naar Malta

"Tien jaar geleden werd er in Malta alleen op de prijs gelet maar tegenwoordig geeft men de voorkeur aan kwaliteitsproducten in plaats dat men de grootste volumes tegen de laagste prijs inkoopt," vertelt importeur Mark Mizzi van Mafimex. Mafimex levert aan allerlei bedrijven variërend van straathandelaren tot cruiseschepen. "Iedere klant heeft zo zijn eigen behoeften maar ze willen wel allemaal kwaliteit. Kwaliteit vormt dan ook het fundament van ons bedrijf. Hierdoor doen we al jaren zaken en hebben we bijgedragen aan de welvaart van onze eilandgemeenschap. We verkopen niet alleen maar hebben echt oog voor onze klanten. Iedereen kan importeren maar je wil natuurlijk dat de klant voor jou kiest. Om deze reden zijn presentatie en kwaliteit cruciaal. Je moet goede afspraken maken met serieuze bedrijven. Kleine startende bedrijven geven we ook een kans, zolang ze maar goede producten tegen concurrerende prijzen leveren. Wij zijn zelf immers ook ooit klein begonnen." 


Veel lokale AGF-handelaren komen de producten inkopen

Mafimex werd 50 jaar geleden door Marks vader opgericht. Hij was er van overtuigd dat de producten uit Malta net zo goed waren als andere en droomde ervan ze te exporteren. De onderneming groeide uit tot een groothandel die dagelijks lokale markten bevoorraadde. "Toen Malta tot de EU toetrad, betekende dit een keerpunt voor Mafimex. We hadden nu toegang tot de Europese vrije markt. Omdat onze aanvoer niet toereikend was om de lokale markt te bedienen, zijn we gestart met de import. We hebben een breed scala aan producten in Malta geïntroduceerd, waaronder verschillende appelrassen."

 
In het midden Mark Mizzi 

Lokale aanvoer
15% tot 20% van de producten, die het bedrijf verhandelt, betreft lokale AGF. "We hebben de verantwoordelijkheid onze klanten te bedienen. Wij maken onderdeel uit van de keten. De lokale productie is afhankelijk van het weer. Dit jaar hadden we een redelijk seizoen, dus de fruitproductie zal naar verwachting goed zijn. Vanwege het groeiend aantal toeristen op het eiland is er ook meer vraag naar verse AGF. Mafimex importeert 38% van zijn producten uit Italië, 26% uit Nederland en 15% uit Spanje. "Spanje is voor ons een vrij nieuwe markt, waar wij pas drie jaar zaken mee doen". De import uit landen buiten de EU (Israël, Egypte, Zuid-Afrika en Zuid-Amerika) bedraagt ongeveer 18%. "We importeren sinds vijf jaar ook Zespri kiwi's uit Nieuw-Zeeland. We importeren daarnaast merken als Val Venosta, Exsa, Mona Lisa en Bouquet."


Verse AGF geïmporteerd uit Europa en Noord-Afrika

"Het feit dat Malta een klein eiland is, is één van de grootste nadelen voor ons bedrijf. De kosten en logistiek zijn belangrijke afwegingen die wij maken bij de inkoop van onze producten. We moeten hierbij alle extra kosten in beschouwing nemen," legt Mark uit.

Rijpkamer
Het bedrijf beschikt over een eigen rijpkamer voor bananen en heeft ook zijn eigen koelfaciliteiten, die zich ondergronds bevinden zodat de producten in de zomermaanden niet van 40ºC terug gekoeld hoeven te worden. Het bedrijf heeft daarnaast een aparte afdeling waar de orders voor de cateringbranche verwerkt worden. 


De koelcellen bevinden zich ondergronds zodat er op een duurzame manier gekoeld kan worden

Alle importproducten worden verzameld in de haven van Genua, vanwaar de producten door het bedrijf zelf naar Malta vervoerd worden. "We importeren wekelijks zo'n 13 tot 14 vrachtwagens. Onze bananen komen rechtstreeks uit Colombia en Costa Rica. Voor de import uit Europa werken we uitsluitend met vrachtwagens omdat dit sneller is dan containervervoer. Hierdoor zijn onze transittijden korter en dat is uiteraard erg belangrijk als je met versproducten werkt," vervolgt Mark. Vorig jaar hebben we ons eigen transportnetwerk opgezet, zodat we onze klanten de betrouwbare service kunnen bieden die ze inmiddels van ons gewend zijn. Op deze manier houden we de prijzen laag en kunnen we bovendien efficiënter werken."


Peren uit Argentinië. De lokale perenproductie is niet toereikend voor de vraag.

Aardappelen
Mark legt uit dat Mafimex aardappelen naar Europa exporteert. "Naar Nederland exporteren we alleen Alpha. Op 29 april hebben we de eerste volumes hiervan verzonden. We werken veel samen met oudere producenten die geen interesse hebben om over te gaan op de teelt van nieuwe rassen. Ze weten dat Nederland goede prijzen betaald voor Alpha aardappelen. Het seizoen van dit ras duurt ongeveer zes weken. Dit jaar zijn de volumes iets kleiner dan vorig seizoen maar desondanks wordt er een prima oogst verwacht."


Bretonse bloemkool. Mafimex verzamelt alle handelswaar in Genua en transporteert het vervolgens naar Malta. 

Nichemarkten 
In Malta staan 40.000 huizen en appartementen de helft van het jaar leeg. "Deze accommodaties zijn gebouwd voor toeristen en zijn vaak onbezet. Toch is de bouw één van de weinige investeringsmogelijkheden op het eiland. Onze markt is niet erg divers en er zijn veelal kleine bedrijven actief," legt Mark uit. "De toeristen bezoeken ons land echter echter steeds vaker jaarrond. Vroeger waren er drukke en rustige periodes maar nu is de stroom gelijkmatiger verdeeld. Gozo, het noordelijkste eiland van Malta, is ook een goede markt. Veel inwoners van Malta gaan hier in de wintermaanden op vakantie, waardoor het toerisme er groeit."
 


De rijpkamers zijn ook ondergronds aangelegd

"We proberen op de toekomst voorbereid te zijn door altijd uit te kijken naar nieuwe producten. Een voorbeeld hiervan is biologische AGF. We importeren ook noten en zuidvruchten en we willen ons aanbod van deze producten graag uitbreiden."

De Duitse budgetretailer Lidl heeft inmiddels ook vestigingen op Malta. "Hoewel het een discounter is, heeft Lidl zijn prijzen in Malta in de loop der tijd toch verhoogd. De prijzen liggen er 20% tot 25% hoger dan in Italiaanse Lidl-vestigingen. "Zelf leveren we niet meer aan Lidl," aldus Mark.


Voor meer informatie:
Mark Mizzi
MAFIMEX
mark.mizzi@mafimex.com
www.mafimex.com
Publicatiedatum: