Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Amerikaanse universiteit komt met 'pompoenpeper'

De Amerikaanse universiteit Rutgers introduceert een nieuwe 'pompoen' habaneropeper met meer pit dan een gewone peper maar die minder pittig is dan de typische habanero. De pompoenhabanero is het eerste nieuwe ras uit Rutgers' exotische peperveredelingsprogramma, bedoeld om een niche te creëren voor de landbouw in New Jersey gericht op de groeiende etnische gemeenschappen van die staat. De planten en zaden waren voor het eerst beschikbaar tijdens 'Rutgers Day' op 29 april.

De lichte mandarijnenkleur, gladde huid en unieke pompoenvorm zijn onderscheidend voor de nieuwe peper. Het capsaïcine niveau is hoog genoeg om het wat pit te geven maar doet niet af aan de frisse smaak.

Albert Ayeni, die bij Rutgers het exotische peperveredelingsprogramma leidt: "Het is niet te scherp, maar zoet en knapperig. Als je een smaak voor specerijen wilt ontwikkelen, is dit de pepersoort die we zouden aanbevelen.''


Foto: Cameron Bowman

Het project om nieuwe peperrassen te ontwikkelen, begon ongeveer acht jaar geleden met een onderzoek van de etnische markten gericht op de groeiende Indiase, Latino en Chinese groeperingen in New Jersey. Volgens Jim Simon, lid van het peperveredelingsteam, is geprobeerd een peper te ontwikkelen met een brede aantrekkingskracht als een stimulans voor de economie van New Jersey. Uit het onderzoek bleek dat er vraag was naar nieuwe pepersoorten en dat vooral poblano-, chili- en habaneropeper een etnische grens overschreden.

De pompoenhabanero was een toevallige ontdekking. Het doel was niet de pompoenvorm maar een ziektebestendig ras met een unieke smaak en uiterlijk en een hoge voedingswaarde. De pompoenhabanero is hoog in antioxidanten, calcium, magnesium en bètacaroteen. Ayeni zegt dat het in zes jaar met traditionele veredelingsmethoden is ontwikkeld door Mexicaanse en Afrikaanse habaneros te kruisen.



De veelzijdige pompoenhabanero kan volgens Simon net als andere pepersoorten worden gebruikt in sauzen en salades en worden gestoofd met olijfolie, knoflook, witte wijn en vlindergarnalen. "Ook kun je het in je achtertuin of op je patio kweken. Het groeit in potten, in de grond en in je huis. Het is niet alleen voor commerciële telers.'' Geschikt om te telen in de Midden-Atlantische regio geeft het vruchten in de late zomer en de vroege herfst.

Pompoenhabaneropepers zullen van augustus tot oktober verkrijgbaar zijn bij de Rutgers Gardens Farmers Market en New Brunswick Community Farmers Market. Op andere boerenmarkten in de staat zullen ze in mindere hoeveelheden beschikbaar zijn met naar verwachting een grotere beschikbaarheid volgend jaar. 

"De visuele aantrekking is groot. Het lijkt behoorlijk op een pompoen," zegt Tom Orton, die om zijn expertise met genetica aan het peperveredelingsprogramma verbonden was. "Het zal mooi bij de herfst passen wanneer mensen aan pompoenen denken en zal het op boerenmarkten goed doen naast de kalebassen en diverse pompoensoorten.''

Bron: Rutgers
Publicatiedatum: