Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Waterkennis in de kas

De mogelijkheid van vergaand hergebruik van drainwater is onderzocht in combinatie met technieken om eventuele groeiremming te voorkomen. Door meer algemeen inzicht te krijgen in storende factoren zoals groeiremming, kon daarna per gewas het hergebruik geoptimaliseerd worden. Het onderzoek in de teelt was niet mogelijk geweest zonder de kennis van de basisprincipes. Door meer inzicht in de mogelijkheden van hergebruik, bent u voorbereid op de toekomst.

Behoud bestaansrecht grondgebonden teelten door optimalisatie gewasgericht water geven en bemesten
Zo'n tien jaar geleden leek elke teelt de grond uit te moeten, om het effect op het milieu te beperken. Door strategisch onderzoek is het gewasgericht water geven en bemesten en het hergebruik van drainagewater zoveel verbeterd dat de grondgebonden teelten weer bestaansrecht hebben.

Goed gietwater
Goed gietwater is essentieel voor de glastuinbouw. Regenbuien worden heviger en droge perioden worden langer. Voor alle teelten is onderzoek naar (ondergrondse) opslagmethoden voor regenwater, alternatieve gietwaterbronnen en het effect van omgekeerde osmose in de ondergrond van belang. De gietwatervoorziening kan daarmee klimaatbestendig worden gemaakt en voorbereid op de toekomst.

Waterzuivering
Binnen het onderzoeksprogramma Het Nieuwe Doen in Plantgezondheid werken onderzoekers hard aan het weerbaarder maken van het gewas en het vinden van groene middelen. Tot het zover is, zijn de huidige correctiemiddelen van levensbelang. De komende jaren kunnen we over die middelen blijven beschikken door de toepassing van waterzuivering waarvan de eerste principes al vanaf 2012 zijn onderzocht binnen Glastuinbouw Waterproof. Daarnaast is bijvoorbeeld de KasWaterWeter ontwikkeld om meer inzicht te krijgen in de waterstromen op het bedrijf. Dit zijn beiden onderzoeken om voorbereid te zijn op de toekomst waarin het oppervlaktewater moet voldoen aan de waterkwaliteitsnormen.

Ondernemerspeiling
Tot nu toe zijn verschillende onderzoeksprogramma's, waaronder Glastuinbouw Waterproof, gefinancierd uit beschikbare reserves aangevuld met subsidies vanuit met name de Rijksoverheid. Voor de voortgang van het strategisch onderzoek, waar veel nieuwe ontwikkelingen uit ontstaan, zijn vanaf 2018 nieuwe financiƫle middelen nodig. Zonder strategisch onderzoek stagneren ook de nieuwe ontwikkelingen en verliest de Nederlandse glastuinbouw haar positie als koploper in de wereld. LTO Glaskracht Nederland peilt van 5 t/m 19 mei uw mening over hoe de financiering van het onderzoek de komende jaren volgens u moet plaatsvinden. Klik hier voor meer informatie.

Bron: Glastuinbouw Waterproof
Publicatiedatum: