Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Meer basiskennis over fotosynthese bij aardbei

De teelt van aardbei onder glas neemt sterk toe en ook assimilatiebelichting staat in de belangstelling. Echter de kennis is nog beperkt hoe de lichtbenutting te optimaliseren. Daarvoor is onderzoek gestart om meer basiskennis te generen over de lichtbenutting in diverse teeltfasen in verschillende omstandigheden en bladleeftijden. Hiermee kan de inzet van belichting en ook CO2 worden geoptimaliseerd.

Uit metingen bleek dat de fotosynthesesnelheid en de efficiëntie van het elektronentransport in oude bladeren vergelijkbaar was met jonge bladeren. De huidmondjes geleidbaarheid was in jonge bladeren echter altijd hoger. De capaciteit voor fotosynthese bij verzadigd CO2 en licht was weer in oude bladeren hoger.

Vervolgonderzoek
Uit de literatuurstudie bleek dat lichtverzadiging bij ongeveer 1000 μmol m-2 s-1 optrad. De spreiding in data was wel behoorlijk groot. De gemiddelde maximale lichtbenuttingsefficiëntie bij laag licht is vergelijkbaar met gewassen zoals komkommer, tomaat en paprika. Daarnaast zijn er wel indicaties dat de fotosynthese over de plantleeftijd verandert en er verschillen zijn tussen rassen. Bij aardbei blijven er dus nog wat hiaten in kennis. Daarvoor is inmiddels een vervolgproject gestart.

Bron: Kas als Energiebron
Publicatiedatum: