Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Duitsland: Vertical Farming op 18.000 m² in Mittweida

In een tijd waarin lokaliteit en duurzaamheid steeds belangrijker worden, ontstaan er ook in Duitsland steeds meer mogelijkheden op dit gebied. Zo werkt Klaus Eckelmann, directeur van 'New Energy London Deutschland UG', momenteel aan een nieuw project. Hij wil van een onroerend goed dat hij verworven heeft, met in totaal 18.000 m², een Vertical Farming complex maken met het nieuwste, energiebesparende LED-verlichtingssysteem.


In dit grote gebouw uit 1989 moet een Vertical Farming complex ontstaan.
Fotobron: New Energy London Deutschland UG

Het onroerend goed ligt in Mittweida, een studentenstad op circa 40 minuten afstand van Dresden. Hier, midden in het industriegebied, wil men binnenkort op vijf verdiepingen groenten, fruit en kruiden gaan telen. "De plaats van het onroerend goed is gewoon perfect", aldus Klaus Eckelmann. Het ligt op slechts circa 8 km afstand van de A4, afrit 73 Hainichen, en is daarom goed bereikbaar. Op slechts 7 km afstand ligt het centraal magazijn van Norma. Ook het nieuwe logistiekcentrum van Edeka ligt op slechts 20 km afstand en het centrale magazijn van Aldi is eveneens goed via de snelweg bereikbaar. "Leveranciers uit Nederland, Spanje, Italië of andere Europese landen zouden hier de kans hebben om een standplaats vlakbij hun afzetmarkten te vinden. Zij zouden de markt zo goed als direct voor de deur hebben", aldus de projectontwikkelaar.

New Energy London Deutschland UG is een ingenieursbureau dat gespecialiseerd is in projectontwikkeling met energiemanagement. Samen met haar partners staat het bedrijf sinds 2013 in het kadaster ingeschreven.

Klaus: "Het Vertical Farming complex heeft veel voordelen. In dergelijke systemen ligt de toekomst. Men is hierbij onafhankelijk van het weer en we moeten ons tenslotte vroeg genoeg instellen op klimaatverandering. Bij Vertical Farming laat alles zich beter plannen en het industriegebied kan 24 uur per dag gebruikt worden. Andere bedrijfscomplexen mogen vaak slechts tot 22 uur gebruikt worden."

Het grootste voordeel van het gebouw is de hoogte van de ruimtes van tot wel 4,80 meter. Dit biedt per etage plaats aan vier tot vijf lagen met schappen. De aangrenzende waterkrachtcentrale biedt bovendien extra verzorgingszekerheid. "We liggen midden in de driehoek Chemnitz, Dresden, Leipzig en daarmee in een agglomeratie met 3,5 miljoen inwoners. Ook Berlijn is niet ver weg", zegt Klaus. Naast de lokale verkoop zouden ook leveringen naar Oost-Europa denkbaar zijn. "Korte transportafstanden betekenen verse producten en verse producten betekenen tevreden klanten", benadrukt hij.

Hier nog enkele indrukken van het gebouw:


Hal op de eerste verdieping


Vensterzijde op de eerste verdieping


Opslagruimte op de derde verdieping

Publicatiedatum: