Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Teveel Spaanse asperges in koelcellen

Een jaar geleden was er geen volume aan asperges in opslag. Dit jaar schatten landbouworganisaties als de UPA echter dat er mogelijk 1 miljoen kilo aan asperges in koelcellen ligt.

De aspergeteelt heeft in Granada een areaal van 6.500 hectare. In de afgelopen 10 jaar had de aspergesector van deze regio stabiele en lucratieve prijzen, die met slechts marges van minder dan 10% schommelden. Ook waren de weersomstandigheden in het afgelopen seizoen perfect, waardoor er sprake is geweest van een sterke seizoenspiek.

Telers maken zich nu echter zorgen. De bestellingen komen niet als vorige jaren op vlotte wijze door, waardoor het aanbod rond de paasdagen zich in opslag ophoopt. Daarnaast is er sprake van concurrentie vanuit andere provinciën, Spaanse autonome regio's en andere landen.

Een verklaring voor deze ontwikkelingen heeft te maken met de prijs. Een jaar geleden werk een kilo asperges bij telers verkocht voor €3,60. Als daar de €0,80 voor bedrijfskosten en de €1,20 voor verpakking vanaf worden gehaald, houdt de teler een inkomen over van €1,60 per kilo. Deze kosten zijn nog steeds van kracht, maar de prijs per kilo staat nu op €2. 

Bij weken van meer activiteit is het normaal dat er sprake is van prijsdevaluatie. Wegens het enorme aanbod op de binnenlandse en internationale markt is het echter niet zeker dat de prijs van dit seizoen boven de €2 blijft zitten. Als gevolg hiervan hebben organisaties als Agroláchar een oproep gedaan voor een vergadering, zodat hun partners van de ontwikkelingen op de hoogte kunnen worden gebracht.

Francisco Rico is directeur van Agromesía, een van de vijf organisaties die een onderdeel vormen van Espárrago de Granada. Er zijn bij Agromesía 400 bedrijven aangesloten, waarvan er 80 zijn gericht op de aspergeteelt. In het hoogseizoen zijn er 95 stafleden in dienst. 

"Onlangs hadden we 60.000 kilo aan asperges in koelopslag," zegt Rico. Volgens hem waren er na de paasdagen weinig bestellingen. Hij maakt zich ernstige zorgen over dat er teveel aanbod in omloop is en wat de gevolgen hiervan kunnen zijn voor de waarde van de oogst en het inkomen van de telers. "Ik denk dat er dit jaar teveel asperges gaan zijn," zegt Francisco Rico. "Vroeger waren we de enige die in maart en april actief waren, maar er zijn nu teveel aspergetelers."

Een andere belangrijke factor is het weer. "De temperaturen liggen nu met name 's nachts op een ideaal niveau voor de aspergeteelt," aldus José Enrique Alcaide. Alcaide is de eigenaar van een plantage van 10 hectare in Escóznar. Hij heeft een jaarlijkse productie van 100.000 kilo en heeft tot het begin van mei 13 werknemers in dienst. 

Op de middellange termijn kan de situatie volgens Rico verder escaleren. "Wij hebben zelf dit jaar 1,5 miljoen planten aangeplant," bevestigt hij. Er zijn verder een aantal grote teeltbedrijven die na drie of vier jaar op volledige productie zullen komen. Wat nu in Granada gebeurt, gebeurt ook in onder andere Cordoba, Sevilla en Guadalajara.

De grootste concurrent is op dit moment Italië, dat lagere prijzen dan Spanje hanteert. De aspergeteelt van Mexico en Peru heeft zich inmiddels al teruggetrokken. Maar Italië is niet de enige concurrent. Er worden steeds meer plantages opgezet in landen die normaal asperges vanuit Spanje importeerden, zoals Duitsland en Zwitserland. Het Franse Perpignan, dat als epicentrum van de EU voor de handel in groenten geldt, ziet nu ook lagere prijzen.

Bron: ideal.es
Publicatiedatum: