Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
31 mei 2017

Conferentie WarmCO2: Van duurzaam plan naar succesvol project

Op woensdag 31 mei 2017 wordt in Terneuzen een conferentie gehouden over het WarmCO2 project. Dit project is in 2009 geïnitieerd door Yara en Zeeland Seaports waarbij restwarmte en rest CO2 van onze kunstmestfabriek in Sluiskil wordt hergebruikt door kassen in het glastuinbouwgebied Zeeuws-Vlaanderen. Gijsbrecht Gunter neemt namens Yara Sluiskil deel aan de conferentie.

WarmCO2 organiseert de conferentie in samenwerking met de TU-Delft waarbij betrokken partijen rond het warmCO2 project ingaan op de uitdagingen van het realiseren van zo'n industriële symbiose project.
De conferentie zit vol met meer dan tien jaar kennis van duurzame projecten krachtig samengebundeld in 1 dag.

U bent van harte uitgenodigd in het Bio Base Training Center Terneuzen aan de Zeelandlaan 2 - www.bbetc.org. Reserveer zo snel mogelijk op www.conferentiewarmco.nl, er is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar.



WarmCO2 project als inspiratie en case in de praktijk
Kostbare warmte en CO2 hergebruiken in plaats van afvoeren. Met behulp van hoogwaardige technieken worden deze restproducten van onze kunstmestfabriek in Sluiskil bij Terneuzen omgezet in waardevolle grondstoffen voor hergebruik.

Yara is er met Zeeland Seaports erin geslaagd een technisch hoogstaand transportsysteem te ontwikkelen waarmee restwarmte en CO2 via een buizenstelsel onder de grond bij de glastuinbouw terecht komt. Tuinders produceren zo niet alleen voordeliger maar vooral ook milieuvriendelijker en duurzamer. "We hebben veel ervaring opgedaan in de 7 jaar dat het restwarmte project draait. Graag delen wij deze kennis samen met andere organisaties die bij de realisatie van WarmCO2 betrokken zijn", laat de organisatie weten.

Een industrieel symbiose project van de grond krijgen vraagt om specifieke kennis en kunde
Struikelblokken bij het opzetten van het WarmCO2 project in 2008 en 2009:
• Hoe krijgen we met alle partijen consensus over wat er moet komen?
• Hoe krijgen we de business case rond?
• Hoe gaat de samenwerking eruit zien en hoe gaan we om met de zeggenschap, het risico en de eventuele opbrengsten of het verlies?
• De techniek is voor handen, maar willen en kunnen we hierop investeren?
• Zijn we in staat en bereid onze bestaande processen aan te passen en te onderhouden?

Voor Yara en Zeeland Seaports was het opstarten en het draaiend houden van het WarmCO2 project een hele uitdaging. De plannen uit 2008 werden in 2009 concreet en in 2010 was de eerste tuinder aangesloten op het warmte en CO2 netwerk; de techniek werkt.

Ook na de opstart grote uitdagingen voor Yara
De financiële crisis van 2009 en de verzelfstandiging van Zeeland Seaports in 2015 waren twee actoren van grote invoed op het project.

De inkomsten van WarmCO2 vielen de eerste jaren tegen omdat tuinders niet investeerden in nieuwe kassen. Dat vormde een grote kostenpost totdat de economie weer aantrok. Sinds 2016 wordt een positieve omzet gemaakt.

Bij de verzelfstandiging van Zeeland Seaports was het onduidelijk hoe de Provincie Zeeland en andere aandeelhouders zich zouden opstellen ten opzichte van het WarmCO2.
Gedurende deze nieuwe situaties heeft Yara zowel financieel als procesmatig bijgedragen om het project in de lucht te houden.

Ga naar www.warmco.nl voor meer over WarmCO2.

Sprekers vanuit de wetenschap én uit het bedrijfsleven



Naast Gijsbrecht Gunter van Yara zijn sprekers onder andere:

Ben de Reu van Provincie Zeeland, Dr. ir. Gijsbert Korevaar van de TU-Delft, Dr. Wouter Spekkink van de University of Manchester, Ing. Edwin van den Berghen MBA van Dethon, Meindert Jongenengel van CroonWolter & Dros en Jenny Crone van WarmCO2.

Over de volgende onderwerpen krijgt u een boost aan kennis:
• Waarom een Industrieel Symbiose Project ook als een sociaal proces gezien moet worden
• De invloed van het krachtenveld binnen een Industrieel Symbiose Project als WarmCO2
• Hoe het Industrial Symbiosis onderzoek en onderwijs aan de TU Delft solide handvatten geeft voor toepassing in de praktijk
• Hoe Yara en de tuinder als deelnemers het project ervaren
• Hoe je de werkgelegenheid met zo'n project verhoogt

Het programma voorziet ook in een rondleiding bij Yara Sluiskil en de tuinders zodat u goed kunt zien hoe de theorie van het WarmCO2 project naar de praktijk vertaald is én hoe het optimaal draaiende gehouden wordt.

Het programma, de onderwerpen en sprekers kunt u downloaden op www.conferentiewarmco.nl

Na afloop van de dag heeft u:
• Zicht op de grootste struikelblokken van industriële symbiose projecten.
• Inspiratie opgedaan en nieuwe inzichten gekregen.
• Nieuwe contacten gelegd met mensen en bedrijven die betrokken zijn bij het realiseren van industriële symbiose projecten.

Duurzaamheid zit bij Yara in de genen
Yara levert oplossingen voor duurzame landbouw en het milieu. We zijn een wereldwijd toonaangevend bedrijf dat actief inspeelt op wereldwijde uitdagingen. Onze aanpak staat voor het scheppen van waarde voor alle betrokkenen, inclusief de gehele maatschappij.

De productielocatie in Sluiskil is sinds 1929 gelegen aan het kanaal van Gent naar Terneuzen, een belangrijke doorgang aan diep vaarwater. Enerzijds verbonden via de Westerschelde met de Noordzee en anderzijds goede aansluitingen naar de belangrijke Europese rivieren en kanalen.
Zoals bij vele Europese kunstmestproductielocaties, was de ontwikkeling gerelateerd aan de beschikbaarheid van cokesoven gas uit een naburige cokesfabriek. Tegenwoordig gebruikt Yara Sluiskil vooral Noordzeegas om hoogwaardige stikstof meststoffen en industriële chemicaliën te produceren.

Kijk voor meer info op www.yara.nl

Uw plaats reserveren
De investering voor deelname aan deze inspirerende dag is € 125 (excl.BTW) pp. Hiervoor krijgt u tijdens de conferentie ook een uitgebreide lunch en een borrel.
Wilt u meer uit de dag halen? Dan is het aan te raden de avond van tevoren al naar Terneuzen te komen. Vraag hiervoor naar het speciale arrangement.
Het aantal plaatsen is beperkt, dus reserveer direct online op www.conferentiewarmco.nl


Publicatiedatum: