Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Sneeuwval zorgt voor verliezen en hoge groenteprijzen in Oekraïne

Hoewel de lage temperaturen in Oekraïne nog geen recordniveaus bereiken, zal de sneeuw veel telers het komende seizoen kopzorgen geven.

"Het is nog te vroeg om met zekerheid te kunnen zeggen maar het ziet er naar uit dat een aantal fruitsoorten schade ondervindt als gevolg van de koude omstandigheden. De steenfruitproductie loopt het meeste risico maar de ramingen zijn nog niet bijgesteld. Voor appeltelers is er goed nieuws omdat de bomen nog niet volledig in bloei staan, lopen zij geen gevaar," vertelt Tetiana Getman van Info-Shuvar.


In tunnels worden kaarsen aangestoken om de jonge planten te beschermen. 

In Odessa proberen telers van meloenen en watermeloen hun jonge planten te redden door kaarsen te branden. "Telers in Odessa gebruikten zo'n 800 kaarsen per hectare om de jonge meloenenplanten, die in tunnels staan, te beschermen. De kaarsen brandden dagenlang van 3 uur in de ochtend tot het middaguur om de lucht tijdens de koudste nachten te verwarmen en met succes," vertelt landbouwdeskundige Valentina Katsura op haar Facebookpagina.

De vroege groenten zullen nu later zijn en daar komt nog bij dat er al een tekort was aan groenten van vorig seizoen. De prijzen zijn dan ook sterk gestegen, met name die voor bieten, wortelen en kool. Alsof het niet erger kon, waren er vorige week ook nog logistieke problemen waardoor de distributie bemoeilijkt werd.

Shuvar meldt dat de prijsstijging voor sommige groenten tot wel 150% bedraagt. De prijzen voor kool, wortelen en aardappelen liggen op het hoogste niveau van de laatste vijf jaar.

Vanaf 24 april bedroegen de wortelprijzen bij de belangrijkste groothandels in Oekraïne tussen de €0,21 en €0,28 per kilo, die van aardappelen tussen de €0,19 - €0,23 per kilo, kool €0,28 - €0,35 per kilo en uien en bieten respectievelijk €0,12 - €0,21 per kilo en €0,12 - €0,14 per kilo.

"Vrijwel alle Oekraïense groothandelaren en retailers bevestigen de krappe aanvoer. Vanwege deze situatie zijn kopers gedwongen hun wortelen, aardappelen en kool uit Polen en Nederland te importeren. De import uit Wit-Rusland is nagenoeg onmogelijk omdat dit land een kleine aanvoer van kwaliteitsgroenten heeft," vertelt Tetiana. 

"Het ziet er naar uit dat het weer verbetert, hoewel moeder natuur natuurlijk onvoorspelbaar blijft. Ondertussen doen telers er alles aan om hun gewassen te redden. De komende 7 tot 10 dagen zal er meer duidelijkheid komen omtrent de schade," aldus Tetiana.

Voor meer informatie:
Oksana Kozak
Shuvar
Tel: +38 (093) 719-92-74
Email: o.z.kozak@gmail.com
info.shuvar.com
Publicatiedatum: