Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
kiwibessen en kersen geraakt door vorst

Aardbeienseizoen barst later los

Tholen - Het aardbeienseizoen loopt qua productie achter in vergelijking met vorig jaar. "Het koudere weer zorgt ervoor dat alles langzamer op gang komt. De interesse in Noord-Europese aardbeien neemt toe. Vraag en aanbod zijn niet in verhouding, dus de prijzen liggen vrij hoog. Momenteel zitten we op een middenprijs van 4,30 per kilo doorheen alle sorteringen", vat Jan Engelen van Coöperatie Hoogstraten de marktsituatie samen.



Nog enkele weken wachten
Rond half mei worden de grotere volumes pas verwacht. "Eind volgende week worden terug hogere temperaturen verwacht. De kans is groot dat in de weken erna veel meer product zal worden aangevoerd. We zitten nu op een aanvoer van iets meer dan 100 ton per dag. Normaal zitten we rond deze periode omstreeks de 800 tot 850 ton per week. Vorig jaar zaten we in deze week op 870 ton. De week erna op 1300 ton en daarna op 2000 ton. Toen barstte het seizoen bijna los en nu zal dit naar verwachting later zijn." Hij geeft aan dat de export momenteel vragende partij is. "Maar ook uit het binnenland is veel interesse. Er wordt hier altijd rekening gehouden met een toenemende vraag rond 17 mei, de feestdag in Noorwegen. Als alles goed gaat hebben we tegen die tijd voldoende aardbeien."



Minder kiwibessen en kersen

Naast aardbeien wil Hoogstraten groeien in ander zachtfruit en kiwibessen. "We zien een sterke stijging in de vraag naar frambozen, blauwe bessen en braambessen. Deze seizoenen zijn nog niet echt van start gegaan behalve de frambozen. De prijsvorming van dit fruit is naar tevredenheid." Hoeveel kersen en kiwibessen er dit jaar zullen worden aangevoerd is nog onduidelijk. "Het heeft flink gevroren vorige week en dit heeft met name bij die twee producten schade aangebracht. We zullen van die producten de aanvoerverwachtingen moeten bijstellen."

Voor meer informatie:
Jan Engelen
Coöperatie Hoogstraten
Loenhoutseweg 59
Hoogstraten - België
Tel: +32 3 3400233
Fax: +32 3 3147844
www.hoogstraten.eu