Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Eerste Vlaamse vollegrondsasperges gestoken

"Hier werden al asperges geteeld in de Romeinse tijd"

Tholen - Bij teler Marc Goossens in Malderen werd het vollegrondsseizoen voor asperges officieel geopend op 25 april. Hij heeft een areaal van 15 hectare en levert zijn asperges aan BelOrta en verkoopt ook een deel via de hoevewinkel. Het evenement werd georganiseerd door LAVA. Ilse Ceulemans gaf aan dat dit vanuit LAVA voor de tweede maal is georganiseerd voor asperges. "We vinden het belangrijk om dit product in de kijker te zetten op een feestelijke manier, met name omdat het nog een echte start en einde heeft. Veel andere groenten en fruit zijn jaarrond aanwezig."


Marc Goossens doet het eerst voor.

Producent Marc geeft aan dat de echte volumes nog moeten komen. "Op dit moment steken we ongeveer 100 kilo asperges per hectare. In de topperiode is dat 300 tot 400 kilo per hectare. Bij kou gaat groeien de asperges altijd een stuk langzamer."

Koningin van de groenten

Tijdens de officiële eerste steek waren twee schepenen van Londerzeel aanwezig namelijk, Gerda Verhulst en Jozef de Borger. Daarnaast was Monique Swinnen, gedeputeerde van Vlaams-Brabant, aanwezig om ook een asperge mee te steken. Gerda Verhulst gaf in een welkomstwoord aan dat teler Marc Goossens één van de grootste telers is in deze streek. "In de regio Kampenhout hebben ze het witte goud en wij hebben hier de koningin van de groenten. De asperge heeft een lange voorgeschiedenis en werd hier al geteeld in de Romeinse tijd. Marc biedt in zijn hoevewinkel ook gekuiste asperges en dat is voor ons vrouwen natuurlijk geweldig nieuws", besloot ze lachend.


V.l.n.r.: Gerda, Monique, Marc en Jozef.

Monique Swinnen bedankte LAVA dat ze het initiatief hebben genomen om deze seizoensgroenten onder de aandacht brachten. Ze gaf aan dat het Vlaamse areaal van asperges was gedaald van ongeveer 650 hectare in de jaren 50 tot zo'n 500 op dit moment. "Maar de waardering voor deze groente is verdubbeld sindsdien. Lachend: "Het is ook echt een mannequin groente, heerlijk, gezond en vol vezels! Gekuist het lekkerst natuurlijk."


Monique Swinnen krijgt er handigheid in.

Aspergeprijzen rond Pasen waren zeer laag door de grote geforceerde productie. "Het was een ramp toen qua prijs", aldus Marc. "Gelukkig zijn ze daarna gestegen en momenteel zitten we op een normaal prijsniveau." Volgens hem zit ook niet alle horeca meer om asperges te springen tot einde seizoen, mede doordat het seizoen nu zo verlengd is. "Restaurants zetten ze meestal tot half of eind mei op het menu, maar vaak niet tot eind juni. Toch zijn er altijd nog koks die creatiever zijn en verder gaan dan het serveren van asperges op Vlaamse wijze met Hollandaisesaus. Zij verwerken bijvoorbeeld verschillende delen van asperges in andere gerechten - het hele seizoen door. Dat zie ik natuurlijk graag!"


De dames mochten natuurlijk ook proberen om een asperge te steken. Marc legde het eerst stap voor stap uit.

Wat Marc opvalt is dat de consument gewend is geraakt aan het beeld van de lange rechte asperges. "Vroeger konden we met alle onderdelen van de asperges nog uit de voeten, tegenwoordig moeten het perfecte asperges zijn. Met een gebroken asperge of onderdelen zoals het eindstuk of 'gatteke' kom je niet zo ver meer. Dit terwijl je zo veel kan met alle onderdelen van de asperges."


Na afloop van het harde werken nog een heerlijk warm aspergesoepje. V.l.n.r.: Ilse Ceulemans, Gerda Verhulst en Sofie Lambrecht.


Marc legt nog eens uit wat je allemaal met asperges kunt doen.

Stijging bij BelOrta

"In 2016 werden via BelOrta maar liefst 1.400.000 kg losse witte asperges verhandeld, een stijging van maar liefst 30% ten opzichte van 2015. Er werden tevens 2.300.000 schaaltjes van 500 gram verkocht. Dat brengt het totaal op meer dan 2.500.000 kg. Naast witte asperges heeft BelOrta ook een groeiend aanbod groene asperges en geschilde asperges. De Belg kocht in 2016 0.27 kg witte asperge per capita in verskanaal. Via out-of-home-kanaal ligt verbruik hoger", vertelt Sofie Lambrecht.

www.flandria.be
www.lava.be
www.belorta.be