Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Mogelijk juridische stappen tegen illegale import Westelijke Sahara

De coƶrdinator van de Organizations of Growers and Ranchers (COAG) en het Polisario Front willen gezamenlijk actie ondernemen om een einde te maken aan de illegale export van agrarische producten uit Westelijke Sahara door Marokko. Hiertoe werd besloten tijdens een bijeenkomst van de voorzitters van COAG met leden van het Polisario Front in Madrid.



Beide organisaties hebben de huidige situatie geanalyseerd na de uitspraak van het Europese Hof in december 2016, waarin verklaard werd dat de Westelijke Sahara uitgesloten is van het handelsakkoord met Marokko.

COAG heeft bekend gemaakt dat het zich bezig zal blijven houden met deze zaak omdat deze van grote invloed is op de Europese AGF-markt. Daarnaast is het ook vanuit het oogpunt van de bescherming van de rechten van Europese consumenten en belastingbetalers relevant.

COAG betreurt het dat de EU onderhandelt over de uitvoering van het vonnis en is dan ook van mening dat dit onmiddellijk zou moeten worden toegepast. Anderzijds zouden consumenten het recht moeten hebben om onderscheid te maken tussen producten uit de Westelijke Sahara en Marokko, iets wat momenteel niet mogelijk is, en wat strijdig is met de Europese regelgeving voor herkomstetikettering. 

Anderzijds moet de EU ervoor zorgen dat producten die in de Westelijke Sahara zijn geproduceerd niet de Europese markt binnenkomen alsof zij uit Marokko afkomstig zijn, zoals tot op heden wel het geval is. Hierdoor worden Europese producenten het slachtoffer van oneerlijke concurrentie. De Europese Commissie zou zo snel mogelijk een onderzoek naar de schade moeten instellen en deze situatie moeten beƫindigen, meent COAG. Bovendien is ook de Europese belastingbetaler de dupe omdat er al 16 jaar lang geen importheffingen betaald worden.
 
 
Publicatiedatum: