Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Robert van der Laan, Mediane:

"Supermarkten steeds bewuster van footprint en milieu-impact"

Tholen - Traditioneel gezien worden de conische hoezen, zakken en foliën voor de AGF van plastic (PP en LDPE) gemaakt. Dat functioneert prima. Het gebruik van hoezen is een must. Het is immers nodig voor de bescherming, transport, presentatie (informatievoorziening) en langere houdbaarheid (minder derving) van de verse producten. Echter … het materiaal wat voor de hoezen gebruikt wordt, is in ontwikkeling. Bij Mediane werken ze er hard aan om het gebruik van verpakkingen op basis van fossiele grondstoffen, waar mogelijk, terug te dringen. Dat gebeurt in stappen.

"Er is een heel mooie oplossing om het gebruik van plastic terug te dringen: PLA", vindt Robert van Laan van Mediane. "PLA is gemaakt van maiszetmeel en is volledig composteerbaar. Het is een prachtig materiaal. Het is zo mooi dat het door de consument niet direct herkend wordt als composteerbaar." Het materiaal belandt na gebruik niet altijd bij het GFT maar in de restafvalstroom of bij het plastic afval. Beide zijn niet goed. Omdat de PLA-hoezen wel te composteren zijn maar niet recyclebaar, vervuilt het uiteindelijk het recycling proces.


Robert van der Laan. Voor hem ligt een keur aan Mediane-hoezen en zakken die momenteel wereldwijd gebruikt worden.
 
Biobased, recylcebare hoezen
Door de samenwerking met Braskem hoopt Mediane te bereiken dat Green PE de basis wordt van AGF verpakking foliën en hoezen. Green PE is gemaakt van suikerriet en is dus > 90% biobased. Robert van der Laan, Mediane: "Het verschil én voordeel ten opzichte van PLA, zit 'm in het feit dat Green PE wel recyclebaar is samen met traditionele plastics, maar niet composteerbaar. Uiteindelijk laat het een negatieve footprint, dus een positieve milieu-impact, achter. Het behoeft praktisch geen additieven." De brandname voor dit materiaal is Greensleeve.

Robert van der Laan, Mediane, ziet een grote toekomst voor Greensleeve. Hij doet een oproep aan de retail om anders te gaan kijken naar het gebruik van verpakkingsmateriaal in de AGF: "Beoordeel verpakkingsmateriaal op basis van een objectieve LCA methode. En bekijk bovendien de milieu-impact op de volledige productieketen. Met de productieketen bedoel ik vanaf de productie van de grondstof tot en met de verwerking en zelfs nadat het product is weggegooid. Gebruik verpakkingen verder alleen daar waar deze noodzakelijk zijn." Vanuit de supermarkten hoort Robert al geluiden over deze bewustwording.

Voor alle kwaliteiten folie beschikt Mediane over de nodige Vincotte en Dincertco certificaten voor bio-based verpakkingen.

Voor meer informatie:
Mediane – Flexible Packaging Solutions
Robert van der Laan
P.O. Box 1623
3600 BP Maarssen
The Netherlands
+31 346 285029
www.mediane-flexibles.com
info@mediane.nl