Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Jonge teler Iraanse nichemarkt met doe-het-zelf hydrocultuur

Een 30-jarige Canadese afgestudeerde jurist breekt momenteel in op de nichemarkt voor verse bladgroenten en aromatische kruiden in Teheran, Iran. De in Canada uit Iraanse ouders geboren en getogen Sam Sadeghi besloot naar zijn wortels terug te keren toen hij het grote potentieel in de Iraanse versproductsector zag.

Twee jaar later beheert Sadeghi een indrukwekkende, slakwekerij met 40 mensen en verkoopt hij vast hoogwaardige bladgroenten aan meer dan honderd kwaliteitsrestaurants in de stad en aan Carrefour's Hyperstar supermarkten.



Spaargeld wordt kas
Sadeghi begon zijn Iraanse avontuur in Mashhad, de tweede grootste stad van Iran. Hij gebruikte al zijn spaargeld om op het landgoed van zijn vader een kas van 6000 m2 te bouwen. Hij teelde eerst een hele tijd hydrocultuur sla en pootaardappelen. "Dit ging goed want mijn prijs was laag in vergelijking met grote buitenlandse exporteurs zoals Agrico en HZPC, maar de lokale markt was nog niet klaar voor de levende sla en ook niet geïnteresseerd in extra betalen voor kwaliteitsproducten. Daarom verhuisde ik het bedrijf naar Teheran, een moderne metropool met 18 miljoen consumenten met meer interesse in nieuwe producten. Ik wist dat ik het goed moest aanpakken om consumenten van alle lagen van de bevolking over mijn producten te informeren."

De jonge ondernemer zocht contact met invloedrijke TV-koks die zijn producten in hun programma's begonnen te gebruiken en stelde zich ook bij de lokale restaurants voor. "Ik ben uit het niets een markt begonnen en adviseerde topkoks over hoe ze mijn producten in hun keuken kunnen gebruiken. Sommige restaurants hebben hun menu's op mijn aanbod afgestemd."

Toen gingen de zaken echt aan het rollen. Omdat de producten van Sadeghi goed ontvangen werden door de hoger middenklasse in Teheran nam de vraag naar zijn producten vrij snel toe. "We hebben een goede relatie kunnen opbouwen met Carrefour's Hyperstar. We telen rassen die nog niet algemeen op de markt zijn te krijgen en we verkopen momenteel dagelijks zo'n 2.000 kroppen levende sla aan ze en een breed assortiment andere hoogwaardige bladgroenten en aromatische kruiden."



Sadeghi huurt in de buurt van Teheran een bestaand kassencomplex van vijf ha, die voorheen voor rozenteelt gebruikt werd en die hij voor de hydrocultuur van bladgroenten en aromatische kruiden heeft aangepast. "Ik heb een doe-het-zelf teeltsysteem ontworpen dat ongeveer $8/m2 kostte waarmee ik in 34 dagen 25 kroppen sla per m2 kon telen. We hebben zo'n 40 mensen in dienst en doen, met uitzondering van een automatische zaaimachine, het meeste werk handmatig: verplanten, wieden, oogsten, sorteren, wegen en verpakken."



Naast een assortiment culinaire groenten en kruiden zijn de belangrijkste gewassen van Future Farm Iran levende slassoorten. "We gebruiken onder andere zaden van Rijk Zwaan, heel goede geëpileerde zaden met hoge ontkiemingssnelheden. Ik werd onlangs bezocht door de regionale manager van de Nederlandse zaadspecialist, die erg blij was omdat ik een van de eersten was die hun slasoorten op de Iraanse markt heb geïntroduceerd."



De voormalige advocaat hoopt dat zijn verhaal andere telers en ondernemers zal inspireren. "Naast mijn studie zou ik regelmatig wat lezen over geavanceerde agrarische technieken en praktijken. Zo heb ik door de jaren heen 40-50 boeken over dit onderwerp verzameld. Drie jaar geleden besloot ik de kennis die ik had opgebouwd in de praktijk te brengen door een kleine kas te huren in de Niagara-regio in Canada. Daar teelde ik succesvol hydrocultuur tomaten die veel vruchten opleverden. Toen besloot ik een punt te zetten achter de eentonige metro-werk-slaaproutine om te doen waar mijn echte passie ligt. Mijn filosofie was dat ik de helft van mijn productieve leven volgens het boekje had geleefd en dat ik nu de andere helft op mijn eigen manier wilde leven en niet volgens de conventionele regels. Daarom nam ik de radicale beslissing om mijn baan op te geven en mijn activa te liquideren om de opbrengst in mijn dromen in Iran te investeren. Zonder achtergrond in de landbouw heb ik met gebruikte materialen een heel teeltsysteem op kunnen bouwen. Dat zou interessant kunnen zijn voor telers met beperkte middelen, daar ik heb aangetoond dat je geen dure technologie nodig hebt om een geavanceerd systeem te creëren met een productie die bijna gelijk is aan die van professionele hydrocultuursystemen.

Voor meer informatie:
Future Farm Iran
Sam Sadeghi
sam@sadeghi.com
Telephone: +989122048217
Instagram: futurefarm_iran

Publicatiedatum: