Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
17 mei, Poeldijk & Honselersdijk

Collegetour over aardwarmte

Zeven kwekers hebben met Aardwarmte Vogelaer de handen ineen geslagen om een flinke stap naar meer duurzaam produceren te maken. Enkele jaren is er gewerkt aan de voorbereiding. Halverwege 2016 is begonnen aan de boring aan de Arckelweg in Poeldijk. Op 2.500 meter diepte wordt inmiddels warm water onttrokken van ongeveer 85 graden. Via warmtewisselaars en een warmtedistributiesysteem komt de warmte bij de kwekers: Optiflor, Kwekerij Apartus, Amazone Plants, Gebr Grootscholten Handelskwekerij, Kwekerij Barendse, Zuidgeest Growers en Fachjan.

Het is een technisch complex project, want de bedrijven van de kwekers zijn niet direct naast de boring gelegen. De nodige kilometers leiding zijn aangelegd om de bedrijven tot in Monster en Honselersdijk met de warmte te bereiken. Het is een project wat 13,5 miljoen m3 aardgas en 24 kiloton CO2 per jaar gaat besparen.



Een van de deelnemende bedrijven is Fachjan in Honselersdijk. In 45 ha bijzonder hoge kassen wordt een diversiteit aan tropische planten gekweekt. De planten van Fachjan gaan vrijwel de hele wereld over. Het bedrijf investeert volop in vernieuwing, apps om een ruimte met groen in te richten, apps voor de watervoorziening, een efficiƫnte en betaalbare hydrocultuur en nu ook aansluiten bij een duurzaam warmtesysteem in het Westland.

Greenport Horti Campus organiseert 17 mei een 'collegetour' waarbij de boorlocaties kunnen worden bezocht. Kijk hier voor meer informatie.
Publicatiedatum: