Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Here, There & Everywhere

"Daglichtloze teelt vruchtgroenten rendabel"

Tholen - "In een daglichtloze teelt kun je voor een plant alle stressfactoren uitschakelen. Als je weet wat de ideale groeiomstandigheden zijn, is de productie te optimaliseren en is de teelt en de opbrengst vooraf te voorspellen. Dan kun je ook de teelt van vruchtgroenten in een daglichtloze omgeving, rendabel maken." Dat is de visie van het team van Here, There & Everywhere. Met de technische kennis van Priva en veel plantkundige kennis levert het Nederlandse bedrijf waar dan ook ter wereld turnkey Indoor Farming projecten.


Marc Kreuger

Rentabiliteit
Het is even knipperen als je de module van Here, There & Everywhere binnenstapt. In plaats van rood, verrood, blauw of andere kleuren LEDs, groeien de tomatenplanten hier alleen onder rode en blauwe LED. "Verrood licht zorgt voor strekking van de planten", vertelt Dr. Marc Kreuger, Head Innovations, voorheen 26 jaar werkzaam bij Syngenta. "We willen juist de internodiën kort houden. Geen verrood licht dus." Het resulteerde vorig jaar in een 4 meter hoog tomatengewas met stengels van 8 meter, prima passend in de module die op het Priva-terrein staat. "Om de gewenste productie te halen moeten we naar meer stengels/m2 gaan. We werkten met een stengeldichtheid tot 9 stengels/m2, in plaats van 3 of 4, zoals gebruikelijk in de kasteelt."

Deze ongewone strategie is kenmerkend voor de visie op daglichtloos telen van Here, There & Everywhere. "De meeste ontwikkelaars van Indoor Farms gaan uit van de kennis die ze hebben uit de kas en proberen die omstandigheden te imiteren. Ze creëren dag- en nachtritmes en werken bijvoorbeeld met een avond of ochtend dip. Dat doen we dus absoluut niet", vertelt Marc. "Planten houden helemaal niet van natuur. Het grote voordeel van een daglichtloze teelt is juist dat je geen invloed hebt van buitenaf. Dit is de emancipatie van de plant. Alle factoren die stress opleveren voor een plant, kun je uitschakelen."


 
Overal gelijke lucht
De afgelopen jaren heeft Here, There & Everywhere uitgezocht wat die ideale groeiomstandigheden zijn en hoe die te realiseren voor gewassen aan de hoge draad, zoals tomaten. Het bedrijf is voor 50% eigendom van Priva en voor 50% van Gertjan en Lianne Meeuws, mede oprichters en voormalig CEO van PlantLab. "We combineren de technische kennis van Priva met de plantkundige kennis van Lianne, Gertjan en mijzelf", verduidelijkt Marc. Deze kennis-combinatie resulteerde in het huidige systeem. "De ruimte is optimaal ingericht om de lucht continu en laminair te laten bewegen. Er wordt een horizontale luchtstroom gerealiseerd. Zo is de luchtkwaliteit en stroomsnelheid overal gelijk: nergens in onze modules is er sprake van andere temperatuur of vochtdeficit." Met deze mogelijkheden zijn de ideale groeiomstandigheden voor elk gewas te realiseren. "We optimaliseren de teeltomstandigheden, leggen het gewas de gewenste verdamping op en zetten alle nutriënten in voor de aanmaak van vruchten. Daardoor oogsten we per jaar per m2 2 tot 3 keer zoveel als in de kas."


Dat dit zelfs voor tomaten kan laat bijgevoegde foto zien, genomen eind vorig jaar.
 
Opbrengst berekenen
Met deze insteek is de gehele teelt volgens Marc vooraf te voorspellen. En dat niet alleen: Ook de opbrengst is te berekenen. "Je weet wat je verdamping is, je weet wat je droge stof-aanmaak is en hoeveel vruchten je daarmee aan kunt maken. En dan weet je dus ook wat voor prijs per kg je nodig hebt", verduidelijkt Marc. Volgens zijn berekeningen is na de inmiddels bekendere teelt van sla en kruiden in indoor farms, nu ook teelt van tomaten, komkommers en paprika de commercieel interessant.

Het is een tweede belangrijke punt uit de bedrijfsvoering van Here, There & Everywhere: het draait niet alleen om het leveren van een Indoor Farm, maar het gaat om het ondersteunen van de verschillende processen en partijen die, betrokken zijn bij een Indoor Farming project. "We zien drie rollen bij het opzetten van een Indoor Farming project. Er is een eigenaar, een operator en een marketing partner. Die kunnen we alle drie ondersteunen." Dat gebeurde ook bij het eerste indoor farming project van Here, There & Everywhere dat inmiddels is gebouwd in Noord-Amerika. Daarna staat Afrika op het lijstje, maar ook in Europa, het Midden-Oosten en Azië zijn projecten in voorbereiding. "Het is een volledig modulair systeem waarvan we de vitale componenten zelf bouwen in De Lier en dan naar het project transporteren om ze daar samen met een lokale partijen te installeren. In feite is de complete installatie vanaf nu vrijwel copy-paste voor ons. We zijn op een missie. Er is werk aan de wereld!", besluit Marc.

Voor meer informatie:
Here, There & Everywhere
Zijlweg 3
2678 LC De Lier
The Netherlands
www.here-there-and-everywhere.com