Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Toename winterbloemkool in Vlaanderen

Tholen - Het areaal en het volume winterbloemkool is in Vlaanderen toegenomen de laatste seizoenen. "Op maandag 17 april verkochten we 4.700 kisten. Er zijn steeds meer BelOrta-telers die zich focussen op het vroeger aanbieden van bloemkool vóór het gewone vollegrondsseizoen van start gaat. Producenten willen dan vooral in de maanden maart en april winterbloemkool aanvoeren. Ze gaan dan de concurrentie met Spanje en Frankrijk aan. Als het daar moeilijker gaat, kan men hier betere prijzen realiseren", vertelt Guy Jennes van BelOrta.

Verschillende soorten bloemkool
Hij vervolgt: "De winterbloemkolen worden in het najaar geplant en die staan een hele winter op het veld. Het is heel afhankelijk van het weer wanneer ze geoogst kunnen worden. Meestal is dat in april. Voorjaarsbloemkool daarentegen wordt eind februari/begin maart geplant. Die oogst start begin mei met de aanvang van het echte vollegrondsseizoen." Guy vervolgt: "Daarnaast hebben we natuurlijk de serrebloemkool, zowel de grotere als de kleine Primeurs, waarvan er zes in een tomatenkistje passen. Die kleinere zijn uiterst delicaat. De bloemkool uit de kas wordt in België verkocht tot eind april/begin mei."

Top tien
"Het totale bloemkoolareaal van BelOrta is ooit groter geweest. Er is een sterke daling geweest, maar dat is veranderd. We zien nu in de productie een stijgende lijn. Qua omzet staat bloemkool nog steeds in de top tien bij BelOrta in de ranking, dus het is zeker een product van betekenis." BelOrta betrekt regelmatig informatie van diverse marktonderzoekers. "Zo weten wij dat bloemkool met name wordt gegeten door een ouder publiek. De laatste maanden merken we dat er een echte kentering zit aan te komen voor dit product. Bloemkool werpt zich in sneltempo op als alternatief voor andere, koolhydraatrijke voedingsmiddelen. Deze heerlijke kool laat zich dan ook perfect verwerken tot bijvoorbeeld pizzakorst, couscous of zelfs rijst. Het is momenteel erg hip om bijvoorbeeld een gehalveerde geroosterde bloemkool te serveren. Het product wordt in België ook vaak koud geconsumeerd als een snack of aperitief. En een echte klassieker zoals bloemkool met kaassaus is uiteraard nooit uit de mode."

Voor meer informatie:
Guy Jennes
BelOrta
Mechelsesteenweg 120
B-2860 Sint-Katelijne-Waver
T +32 (0)15 56 52 94
F +32 (0)15 56 53 60
M +32 (0)478 24 73 09
guy.jennes@belorta.be
www.belorta.be