Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Optimalisering van de slagroei en -kwaliteit bij meerlagenteelt met LED

Een studie uitgevoerd door Philips Research, Wageningen University en Philips Lighting Horticulture toont aan hoe LED-verlichting bijdraagt aan de optimalisatie van de totale teeltefficiëntie met inbegrip van ruimte en energiegebruik. 



Sinds het begin van de jaren 2000 is de verticale landbouw of meerlagenteelt technologie geïntroduceerd voor het telen van groenten en zachtfruit. Dankzij een goed gecontroleerde omgeving kunnen nieuwe gezondheidsvoordelen, voedselveiligheid, geoptimaliseerde voedingsstoffen en een verlengde houdbaarheid aan de consument worden aangeboden. Met de verbetering van de efficiëntie van LED-licht en kennis van licht-plant interactie is nu een betere kwaliteitscontrole en verbeterde energie-efficiëntie mogelijk.

Groeistrategieën waarbij gewaskwaliteitsindicatoren zoals kleur, voedingsstoffen en houdbaarheid met een efficiënte teelt worden gecombineerd zijn essentieel voor de economische levensvatbaarheid van meerlagenteelt. Het meeste onderzoek tot dusver ging afzonderlijk in op de kwaliteit en de teeltefficiëntie. En er worden verschillende strategieën voorgeschreven om kwaliteitskenmerken te verbeteren, maar tot nu toe niet om de teeltefficiëntie te optimaliseren met inbegrip van ruimte- en energiegebruik.

Bij de Philips-Wageningenstudie is dit wel gedaan. Onderzoekers stuurden aan op een hoge groei efficiëntie (in g mol-1) in combinatie met goede kwaliteitsresultaten (in oogst, kleur en structuur/stevigheid) door een hoogtechnische optimalisatieprocedure toe te passen, gericht op plantenfysiologie, in een moderne meerlagenteelt faciliteit bij Philips Research Laboratories. Hierbij werd een brede variatie LED-licht gebruikt (van UV tot verrood), dimbaar per kleur tot 600 umol m-2s-1.

De studie presenteert het resulterende groeirecept voor optimalisatie uit het onderzoek van drie verschillende rode slacultivars en beschrijft de evolutie van de anthocyaan accumulatie, de optimalisatie van de tussenafstand en de oogst.


De oorspronkelijke publicatie is beschikbaar op www.actahort.org.

Voor meer informatie:
Philips
www.philips.com
Publicatiedatum: