Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Verzoek om langere werktijden op de aspergevelden zorgt voor ophef

Peter Hauk, de minister van Landbouw van Baden-Württemberg, heeft met een verzoek om langere werktijden voor seizoensarbeiders voor ophef en verwarring gezorgd, meldt de Duitse website Proplanta.de. Zodra de asperges oogstrijp zijn, moeten de landarbeiders het veld op - het beste van 's morgens vroeg tot 's avonds. Volgens de arbeidstijdenwet is dat echter verboden. Minister Hauk is ontevreden met de wet en telers laten eveneens hun onvrede blijken.

Martin Kunzmann van de Duitse vakcentrale DGB deed het verzoek van Hauk afgelopen donderdag aanvankelijk af als "helemaal verkeerd" en wees erop dat arbeiders uit Zuidoost-Europa vaak te maken hebben met gesar en uitbuiting.

Hierop antwoordde Hauk: "Het gaat niet om uitbuiting, maar om kansen voor de arbeiders". Volgens hem willen de arbeiders uit Roemenië en andere EU-landen zelf meer werken. Tenslotte zijn ze in Duitsland om geld te verdienen.

Momenteel geldt er in de regel een maximale werktijd van tien uur per dag. Veel te weinig en slecht voor de concurrentiepositie van de Duitse aardbeien- en aspergetelers, verklaarde Peter Hauk. "De arbeidstijdenwet moet dringend geflexibiliseerd worden", aldus Peter Hauk. "Je kunt niet tegen een Roemeense gastarbeider zeggen dat hij na tien uur moet stoppen en in het weekend een dag zijn werk moet onderbreken".

Wil de deelstaatregering nu iets ondernemen om de wet aan te laten passen? Nee. Het ministerie van Arbeid deelde namelijk mee dat er al flexibele uitzonderingsmaatregelen bestaan die men wil blijven handhaven. Sinds 2015 is het voor elke landbouwbedrijf mogelijk om voor het oogstseizoen toestemming te krijgen voor werktijden van maximaal 12 uur per en maximaal 72 uur per week.

Een woordvoerster van Hauk zei dat het de Landbouwminister nog niet bekend was dat seizoensarbeiders in uitzonderingsgevallen twaalf uur per dag mogen werken. Hij blijft er echter bij dat de arbeidstijdenwet geflexibiliseerd zou moeten worden. De regels zouden te bureaucratisch zijn.

Het 'Landesbauernverband' heeft een soortgelijke opvatting. "De bestaande uitzonderingsregeling, die tot twaalf uur per dag werken alleen op aanvraag toestaat, is niet afgestemd op de praktijk", aldus een woordvoerster. Zo moet de aanvraag meerdere maanden van te voren in worden gediend. "Dat is dus op een moment waarop de bedrijfsleider niet kan weten of en in welke omvang een uitzondering nodig zal zijn", verklaarde de vereniging.
Publicatiedatum: