Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Nederlandse glastuinbouwkennis naar alle uithoeken van de wereld

Met alle moderne IT-middelen die nu beschikbaar zijn kun je vanuit Westland makkelijk het reilen en zeilen volgen in een kas in Thailand, India, Vietnam of waar dan ook ter wereld. "Deze vorm van kennisoverdracht staat op het punt een enorme vlucht te nemen vanwege de steeds goedkoper wordende technieken én het besef van buitenlandse overheden en investeerders dat er hele effectieve verdienmodellen te realiseren zijn met bedekte teelten", ziet ook Frank Hollaar van Demokwekerij Westland.



Over de grens
Voor Demokwekerij Westland is hij de man achter 'Demokwekerij International', dagelijks bezig met kennisoverdracht: van de Nederlandse tuinbouwsector naar de hele wereld. De internationale projecten van het bedrijf voor het overdragen van kennis over teelt en technologie stapelen zich op. ,,Zo hebben we een project in India, waarbij een Westlandse kweker dagelijks meekijkt met de kweker aldaar. Hij logt in op de computer van het bedrijf en volgt nauwgezet hoe het in de kas aan de andere kant van de wereld er aan toe gaat. Hij neemt geen beslissingen, maar fungeert als klankbord. De mensen daar moeten uiteindelijk zelf de beslissingen nemen, al kun je die vanuit Westland wel beïnvloeden door ervaring en goede argumenten aan te dragen'', legt Hollaar uit.



Cursus telen en post-harvest
"Daarnaast zijn we druk in de weer met allerlei trainingen en cursussen in het buitenland. De vraag voor cursussen en trainingen komen nu vooral uit Azië, waar grote stappen relatief snel te maken zijn. In februari zijn 2 trainers naar China geweest, om bij een onderzoekscentrum voor de glastuinbouw in Beijing een cursus telen en post-harvest te geven. Een week geleden is onze techniek trainer 1 week naar Vietnam geweest om daar een groep Vietnamese studenten te trainen in tuinbouwtechniek. "

Zelf is Frank net terug uit Thailand, waar hij samen met het Thaise ministerie van Landbouw een programma voor kennisoverdracht aan het opzetten is. Eerst de teelt goed opzetten, daarna monitoren is de meest gangbare volgorde. ,,Ik steek samen met de partners uit het netwerk van Demokwekerij Westland veel tijd in het heel zorgvuldig, compact en begrijpelijk overbrengen van kennis'', zegt hij.



Innovatiekracht
Kritiek dat je andere landen niet wijzer moet maken dan ze zijn, word vaak geuit. Echter, de kracht van de Nederlandse tuinbouw is, naast productie efficiëntie per vierkante meter, de innovatiekracht. Eer dat je een buitenlandse groep compleet wegwijs gemaakt hebt in Nederlandse tuinbouw, is de sector al weer dusdanig vooruit gekomen, waardoor de groep weer nieuwe informatie tot zich moet nemen om op hetzelfde niveau te zitten.

Bij het opzetten van al die projecten elders in de wereld komen vroeg of laat Nederlandse kassenbouwers en tuinbouwtoeleveranciers om de hoek kijken. Die kunnen immers de beste spullen leveren om een glastuinbouwbedrijf op te zetten. Demokwekerij Westland zorgt voor trainingen en cursussen om van de teelt en de andere benodigde zaken een succes te maken.



De Demokwekerij ontwikkelt en verzorgt praktische trainingen en cursussen die gericht zijn op het ontwikkelen van vaardigheden en het toepassen van kennis in de glastuinbouwsector. Trainees kunnen vanuit de hele wereld praktijkervaring opdoen in de trainingslocatie van Demokwekerij Westland in Honselersdijk, óf op locatie, bij het vragende bedrijf zelf. Het doel van de trainingen en cursussen is dat de trainees door middel van praktische kennis opgeleid worden om bepalende beslissingen te maken binnen een glastuinbouwbedrijf op het gebied van teelt, techniek én business.


Voor meer informatie:
Demokwekerij Westland
0174-385600
www.demokwekerij.nl
Publicatiedatum: