Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Start PPS project Precisie Tuinbouw

Eind maart 2017 is met een zogenaamde Kick-off meeting het officiële startschot gegeven voor het Topsectorenproject Precisie Tuinbouw. In het project werken 26 partijen samen om in de tuinbouw, in de open lucht én in kassen, tot een optimale productie te komen dankzij de inzet van sensorsystemen, kunstmatige intelligentie, precisietechniek en management support systemen.



"We willen graag op plantniveau weten hoe het er bij staat", aldus Erik Pekkeriet coördinator van het project en agrorobotica specialist bij Wageningen University & Research. "Als we van iedere plant weten wat nodig is aan input aan bemesting, bescherming en klimaat kunnen we dat ook gaan bieden. Door tussentijds de groei te volgen weten we ook beter wat er uiteindelijk geleverd gaat worden en kunnen we de groei en kwaliteit koppelen aan de klantvraag."

Het project Precisie Tuinbouw is opgedeeld in vijf grote werkpakketten, met daarbinnen deelprojecten. Het totale budget bedraagt de komende 4 jaar ruim € 3,5M.

Binnen het eerste werkpakket, 'Volgende generatie fenotyperings-technieken' worden voor plantenveredelaars meetbare kenmerken en kwaliteitsbepalingen geïdentificeerd. Het tweede werkpakket, 'Fruit 4.0', richt zich op het volgen van de groei van bloemen en vruchten in de hardfruit boomgaard. Binnen het derde werkpakket, 'Smart Glastuinbouw', ontwikkelen onderzoekers en bedrijven technieken om lokale productie, klimaat, stress en ziekten en plagen te kunnen meten. Het vierde werkpakket pakt de fundamentele technieken rond plantgezondheid op die later weer ingezet kunnen worden in de andere werkpakketten. Het vijfde en laatste werkpakket richt zich op de disseminatie van de opgedane kennis, door website en netwerk activiteiten, en het management van het project.

Binnen het Precisie Tuinbouw is een software taskforce opgericht die kennis op dit gebied deelt en software 'herbruikbaar' maakt. Alle partners krijgen toegang tot dit deel van de software. "De meeste MKB-bedrijven maken namelijk nog nauwelijks gebruik van andermans software en ontdekken zo vaak steeds het wiel opnieuw. Goed om dit eens te doorbreken en de innovatiekracht te versnellen", aldus Pekkeriet, "Ook willen we binnen het project tutorials bieden voor actuele ontwikkelingen zoals Big Data, Deep Learning en Internet-of-things".
Publicatiedatum: