Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Witlof komt verrassend goed uit de test

Stiftung Warentest test veldsla, rucola en witlof

De Duitse consumentenorganisatie 'Stiftung Warentest' heeft 28 kroppen sla en witlof getest, waarvan tien kroppen witlof, tien kroppen veldsla en negen kroppen rucola. Van de geteste producten stamden er zes uit biologische teelt. In de bladeren van veldsla en rucola werd veel nitraat gevonden. Men trof echter geen resten van gewasbeschermingsmiddelen of chloraat aan in dermate hoge concentraties dat deze slecht zijn voor de gezondheid. Alle witlof bleek bovendien verrassend weinig schadelijke stoffen te bevatten.

De geteste producten waren afkomstig van discounters, supermarkten en biologische winkels. Alle witlof kwam goed tot zeer goed uit de test. De meeste veldsla kreeg daarentegen het oordeel 'ruim voldoende' vanwege nitraatbelasting en de meeste rucola kreeg het oordeel 'voldoende' vanwege een nog grotere nitraatbelasting. Er waren twee positieve uitzonderingen: bij de veldsla stak er één bio-product duidelijk boven de rest uit en bij rucola haalde het beste product nog net de beoordeling 'ruim voldoende'.

Weinig gewasbeschermingsmiddelen en chloraat aangetroffen
Wat betreft andere schadelijke stoffen hoeven slaliefhebbers zich minder zorgen te maken, zo blijkt uit de test. Dit is echter op één onaangename uitzondering na: in één rucola werden duidelijke hoeveelheden perchloraat aangetroffen hoewel de perchloraatwaarde echter nog wel onder de maximaal toegestane waarde bleef volgens de EU-richtlijnen. Te veel perchloraat kan de schildklier hinderen bij het opnemen van jodium. Mogelijke gevolgen hiervan zijn moeheid en vatbaarheid voor infecties. In geen enkele sla werden resten van gewasbeschermingsmiddelen of chloraat aangetroffen in hoeveelheden die schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid. Ook op dit gebied was alle witlof bijzonder schoon.

Vanaf de akker in de sla
Dat er in rucola en veldsla duidelijk meer nitraat dan in witlof werd gevonden, ligt ook aan het feit dat deze planten voor hun groei bijzonder veel van deze substantie uit de grond opnemen. Bovendien hebben ze licht nodig om de voedingsstoffen optimaal te kunnen benutten. De geteste sla – in januari met haar korte dagen gekocht – kreeg maar weinig licht. Nitraathoudende bemesting kan het gehalte extra verhogen.

Als nitraat in nitriet verandert
Nitraat zelf is relatief onschuldig. Het kan echter omgezet worden in nitriet: bijvoorbeeld als bij het trans­port of de opslag van de groente de juiste hygiënestandaard niet in acht wordt genomen – maar ook in het lichaam waar het zich kan veranderen in nitrosamines. Veel van deze nitrosamines bleken in dierproeven kankerverwekkend te zijn. Voor volwassenen houdt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) aan dat tot 3,7 milligram nitraat per kilo lichaamsgewicht per dag veilig is.

Eet afwisselend
Het is echter geen goed idee om hierom maar helemaal af te zien van het eten van groenten. De positieve effecten van groenten en fruit beoordelen zowel de Europese autoriteit voor voedselveiligheid alsook het Duitse instituut voor risicobeoordeling als groter dan de risico's van te veel nitraat. Het is wel goed om afwisselend te eten en van nature nitraatrijke groenten zoals rucola alleen tijdens het seizoen van mei tot oktober te eten. Want dan komt de hier geoogste sla niet uit de kassen en bevat minder nitraat.
Publicatiedatum: