Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Spaanse krulandijvie langer op de markt dit jaar"

Tholen - Door het zonnige weer zijn bladgewassen hard gegroeid in de afgelopen dagen. "Met krulandijvie zitten we volop in productie. De kwaliteit is goed en we zijn tevreden met de mooie kroppen. De prijzen van de afgelopen weken vallen wel wat tegen in vergelijking met vorige jaren, maar verder mogen we niet klagen", vertelt producent Dirk Declercq. "Voor de zware wordt momenteel 1,10 gegeven. De lichtere kroppen liggen rond de 40/50 cent."



Spanje langer op de markt
Begin maart startte het seizoen voor krulandijvie bij Declercq. "Normaal gezien was de aanvoer uit Spanje eind maart gedaan, maar ik merk dat ze dit jaar langer op de markt zijn. De kwaliteit van het product is niet hetzelfde als dat van ons, maar we merken toch dat ze er zijn, met name aan de prijszetting. Gelukkig hebben we trouwe klanten die meteen de eerste Belgische willen." Of zoals een Nederlands afnemer me enkele weken terug zei, mooi product die Spaanse, maar niet te vreten spul (zo hard en taai)

Dirk levert via de REO Veiling bijna 10 maanden krulandijvie. Is jaarrond teelt geen optie in Belgiƫ? "We hebben het wel eens geprobeerd, maar het is erg kostbaar. De teelt zelf is in mijn kassen geen probleem, ik heb belichting en ik kan ze warm stoken. De vraag is of we even mooie kroppen krijgen met donker weer en of het rendabel is voor die paar maanden. Mogelijk komt het er in de toekomst nog van, er is wel vraag naar. Op dit moment sta ik er nog niet om te springen, maar mogelijk wel als de vraag groot genoeg is."

Meer vaste prijsafspraken
Een deel van de krulandijvie gaat via de klok en een ander deel wordt verkocht via bemiddeling. "Het gebeurt meer en meer dat kopers vaste prijsafpraken voor langere termijn willen. Natuurlijk blijft risicospreiding van belang, dus ik spreek dit nooit af voor een te groot percentage van mijn oogst. Qua prijsafspraken op langere termijn maken we geen onderscheid, iedere klant betaalt dan hetzelfde."

Lichtere krijgen minder

Over het verdere seizoen kan de teler nog niet zo veel zeggen. "Ik ben al 25 jaar actief in de teelt van krulandijvie en ik ken de markt goed, met name in Belgiƫ en Nederland. Maar voorspellen blijft moeilijk, zeker omdat het weer zo'n grote invloed heeft. En het klimaat is altijd anders. We kijken het seizoen positief tegemoet. Het enige moeilijke is dat de lichtere kroppen de laatste jaren steeds minder lijken te krijgen. Daarnaast is de teelt minder makkelijk dan bijvoorbeeld sla, waar je grofweg 90% even grote kroppen teelt. Bij krulandijvie gebeurt het vaker dat een deel kleiner uit valt. Momenteel oogsten we in 5 verschillende gewichtsklassen, dat is te veel. Een optie zou kunnen zijn om de lichtere te bundelen en aan vaste partner te leveren."

Voor meer informatie:
Dirk Declercq
Honingstraat 15
8830 Gits
T: +32 (0)51 203362