Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Australische tuinbouwsector onderzoekt nieuwe glastechnologieën en zonne-energiecellen

Terwijl glastuinbouw de snelst groeiende voedselproducerende sector is in Australië, blijven de ermee samenhangende hoge energiekosten een belangrijke barrière voor veel groentetelers. Een onderzoeksproject naar nieuwe technologieën zal innovatieve manieren bekijken om dit op te lossen.

Gefinancierd door Hort Innovation met gebruik van de groentensectorheffing en overheidsgelden, moet het ongeveer $1,3 miljoen kostende onderzoek energie-efficiënt ontwerp en het gebruik van energie in kassen verbeteren, met de nadruk op het gebruik van 'smart glass' (slim glas) en semi-transparant fotovoltaïsch glas (STPVG) .



Het project wordt geleid door onderzoekers van de Swinburne University of Technology in het ARC Centre of Excellence voor optische wetenschap en fotonische technologie, waarbij fotonica experts en tuinbouwspecialisten worden samengebracht.

Projectleider Baohua Jia: "Smart glass is glas met een regelbare lichtdoorlatendheid. Dat betekent dat de kleur en de intensiteit van doorgelaten zonlicht door dit glas kan worden afgestemd. Groenten hebben niet alle lichtkleuren of -golflengten nodig om te groeien. Stimulatie van bepaalde kleuren kan de fotosynthese in groenten effectiever te maken."

Smart glass maakt ook milieubeheersing mogelijk: In de volle zon kan het glas bijvoorbeeld donkerder worden gemaakt om te voorkomen dat planten verbranden.

"STPVG is een soort dunne laag zonnecellen op glas die tegelijkertijd elektriciteit kan opwekken uit een deel van het licht en de rest door kan laten. Het idee is dus om het licht met kleuren die niet nodig zijn voor de fotosynthese te gebruiken om elektriciteit op te wekken om aan de kasbehoefte te voldoen. Daarnaast zullen de bruikbare kleuren door het glas worden doorgelaten ten behoeve van de groei van de groenten."

Volgens Jia is het gebruik van smart glass en fotovoltaïsche zonnecellen al beproefd in het buitenland maar wordt het in Australië nog niet op grote schaal ingezet. "Maar de technologie heeft een enorm potentieel om de energie-efficiëntie te verhogen," zegt ze.

Het onderzoek zal in twee fasen worden uitgevoerd. In de eerste fase zullen de bestaande en in ontwikkeling zijnde smart glass en STPVG technologieën worden bekeken, waarna hun gebruik en de mogelijke waarde onder Australische omstandigheden met proeven zal worden geëvalueerd.

In fase twee van het HIA project VG15038 zal een kosten-batenanalyse worden ontwikkeld zodat de resultaten van het project zoveel mogelijk op één lijn komen met wat de sector nodig heeft.

Voor meer informatie:
www.horticulture.com.au
www.protectedcroppingaustralia.com
Publicatiedatum: