Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

60 tuinders gaan zuiveren voor € 1100 per hectare

Tholen - Meer dan zestig tuinbouwbedrijven hebben zich definitief aangesloten bij Coöperatie Tuinbouw Water Zuivering De Vlot. Vrijdag hebben ze de overeenkomsten getekend. In september wordt gestart met de bouw van de zuivering, die eind 2017 in gebruik moet zijn.



Het systeem is ontwikkeld door Aqua-Terra Nova, dat eerder ook al Aqua ReUse ontwikkelde. Dit systeem is anders, vertelt Aqua-Terra Nova directeur Aad Wubben. "Bij Aqua ReUse zuiveren we ook een behoorlijke portie huishoudelijk water. In dit systeem gaat het alleen om tuinbouwwater. Daar zit amper organisch materiaal bij. Dat vraagt om een andere manier van zuiveren."

De zestig aangesloten bedrijven komen uit Raaphorst-Tiend, Waalblok en Lange Stucken. In totaal hebben ze 160 hectare kas. Het gaat om grondgebonden telers, potplantentelers, plantenkwekers en substraattelers. "Van oorsprong uit is hier relatief meer grondgebonden teelt", vertelt Aad. De kwekers zullen naar verwachting jaarlijks 300.000 tot 500.000m3 water aanleveren. Daaruit worden gewasbeschermingsmiddelen, maar ook nutriënten uit verwijderd. Het systeem wordt gerealiseerd in een kasje en silo's met een gezamenlijke oppervlakte van ruim 3.000m2. In september moet de bouw van het systeem van start gaan.

1100 euro
De kosten van de zuivering bedragen 1100 euro per hectare en volgens Aad is dat een belangrijke reden geweest voor het hoge deelnamepercentage. "Deze prijs is zo laag dat het voor bedrijven interessant is. Voor 1100 euro zijn de telers helemaal ontzorgd als het om de milieu-regels gaat." Die lage prijs is gerealiseerd door technieken uit de industrie en uit de tuinbouw te combineren. "We werken niet in dure gebouwen – we gaan gewoon voor kassen en silo's", verklaard Aad. En dat is ook in andere gebieden mogelijk. "Als er een centrale drainafvoer is, kan dat zeker." Maar is niet perse noodzakelijk.

Als andere belangrijke reden voor het succes van de coöperatie wijst Aad op de rol van de bestuurders. "De bestuurders in dit gebied staan heel dicht bij de telers. Ze hebben echt hun nek uitgestoken voor het systeem en hebben twijfelende telers uitgelegd wat de voor- en nadelen zijn."

10% doet niet mee
Toch doet zo'n 10% van de tuinders in het gebied niet mee aan de collectieve zuivering. "De gewasbeschermingsmiddelen zijn individueel te zuiveren, maar ik weet niet wat ze met de meststoffen zullen doen. Ze hebben nu geen lozing en verwachten de komende vijftien jaar ook geen lozing te hebben, denk ik", reageert Aad. Later aansluiten bij de coöperatie levert een boete op. "We dimensioneren de installatie op de huidige deelnemers en plannen – later kunnen we niet opeens zonder extra kosten uitbreiden."

Gietwater recyclen
Het doel is in september te starten met de bouw en eind van het jaar aan de slag te gaan met de zuivering. Op langere termijn wordt getracht het water opnieuw als gietwater te gebruiken. "De retourleiding wordt al geplaatst, maar we gaan nog geen uitspraken doen over wanneer dit te realiseren is", vertelt Aad. "Het zal niet lang duren, maar het is natuurlijk ook een business case. Als we het break-even punt bereiken en het gezuiverde water weer terug kunnen verkopen aan de tuinders, gaan de exploitatiekosten van de zuivering verder omlaag . Dat komt ten goede van de organisatie, maar dat lukt natuurlijk alleen als de kosten van het hergebruikte water lager zijn dan de huidige kosten."

Aqua-Terra Nova BV
Zuidweg 79
2671 MP Naaldwijk
+31 (0)174-625246
www.aquaterranova.nl