Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Industrieel afvalwaterzuiveraar stapt in glastuinbouw

Het Nijmeegse bedrijf WaterQ was een nieuw gezicht op de HortiContact 2017. De leverancier van waterzuiveringsoplossingen is met name actief in de zuivering van drinkwater, industrieel- en stedelijk afvalwater in onder andere Venetië (SIFA) en Dubai (VEOLIA). Dit jaar deed WaterQ haar intrede in de glastuinbouw, in eigen land.



"Wij waren op bezoek bij een teler die vroeg of wij een oplossing hadden voor de zuivering van gewasbeschermingsmiddelen," vertelt Bram van Gelder, sales manager bij WaterQ. "Zo zijn wij uiteindelijk onze partner Trintech tegengekomen en met hen hebben wij uiteindelijk Defender ontwikkeld." De Defender, de eerste installatie die WaterQ ontwikkelde voor de glastuinbouw, verwijdert gewasbeschermingsmiddelen uit restwaterstromen door middel van geavanceerde oxidatie met lagedruk UV en waterstofperoxide met een gemiddeld zuiveringsrendement van 99,9%. De wens om gewasbeschermingsmiddelen uit restwaterstromen te verwijderen, blijkt niet alleen in Nederland te bestaan. De eerste Defender werd namelijk verkocht aan een Canadees bedrijf: "Dit bedrijf wilde ook een dergelijk systeem ontwikkelen, dus het was een gelukkig toeval dat wij elkaar troffen met een kant-en-klaar systeem."



Nullozing
Daarnaast introduceerde WaterQ de Goalkeeper, die gebruik maakt van ultrafiltratie. Hiermee werkt WaterQ naar nullozing toe. "Dat is uiteindelijk de toekomst," zo stelt Van Gelder. "Bovendien levert ultrafiltratie gezonder en kwalitatief beter water voor de teelt." Nullozing blijft een grote uitdaging. De glastuinbouwsector streeft in overeenstemming met de overheid naar een (nagenoeg) nul emissie voor nutriënten en gewasbeschermingsmiddelen in 2027. Met name knelpunten in de effectiviteit van zuivering bij niet-reguliere spuistromen en de ophoping van natrium en andere ongewenste stoffen, vormen hierin belangrijke aandachtspunten. WaterQ neemt daarom met andere belanghebbenden in de sector deel aan een publiek-private samenwerking van Wageningen University & Research om de overgang naar nullozing te optimaliseren.



En de BZG-goedkeuring van Defender? "Het meetrapport ligt bij de commissie op het bureau. Hopelijk hebben we binnenkort goed nieuws!"



Voor meer informatie:
WaterQ
Oostkanaaldijk 112
6534 AL Nijmegen
T +31(0)24 – 7516134
info@waterQ.com
www.waterQ.com
Publicatiedatum: