Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Foliegebruik is zinvol binnen de aspergeteelt

Begin april is in Duitsland het aspergeseizoen van start gegaan en na het succesvolle jaar 2016 zijn de verwachtingen voor dit jaar hoog. In het afgelopen seizoen werd de grootste hoeveelheid sinds 1991 gestoken. Deelstaat Brandenburg beschikt over een groot aspergeareaal (3.345 hectare) en goede opbrengsten per hectare. Alleen in Niedersachsen en Nordrhein-Westfalen zijn de teeltomvang en in Niedersachsen ook de opbrengsten groter dan in Brandenburg. Asperges worden daarbij door steeds verder gespecialiseerde bedrijven geteeld om gezien de stijgende loonkosten met geschikte technologisering concurrerend te blijven tegenover de buitenlandse concurrentie.

Een belangrijke factor voor een concurrerende aspergeteelt is het foliemanagement op de aspergevelden. Het sturen van het oogstseizoen zorgt ervoor dat de aspergeplanten voldoende regeneratietijd krijgen. In deze tijd kunnen er gedurende een langere periode assimilaten voor het volgende seizoen op worden geslagen. Dit leidt tot vitalere en gezondere planten, waarbij de inzet van gewasbeschermingsmiddelen tot een minimum beperkt kan worden. Dit tonen onderzoeken van het Julius–Kühn–instituut ook aan. Foliesystemen zorgen bovendien voor een betere spreiding van het werk gedurende het seizoen en daarmee voor een gelijkmatigere arbeidsverdeling en minder lichamelijke en tijdsbelasting van de oogsthulpen.

Biodiversiteit heeft eveneens veel facetten. Gecontroleerde en geïntegreerde productiemethodes, zoals gebruikelijk binnen de aspergeteelt, zijn erop gericht om zo goed mogelijk tegemoet te komen aan milieueisen. Biodiversiteit is levenskwaliteit en wordt in de leefgebieden vooral vastgesteld aan de hand van zichtbare criteria. Andere factoren zoals bijvoorbeeld de biodiversiteit van de grond, waarbij bewezen is dat er onder folieafdekkingen sprake is van een grote veelsoortigheid, worden daarbij veelal buiten beschouwing gelaten. Intacte grond zonder erosiegevaar is een belangrijke voorwaarde voor een natuurlijke bodemvruchtbaarheid en zorgt daarmee voor gezonde voedingsmiddelen.

Een duurzame en regionale aspergeproductie levert een belangrijke bijdrage aan de toegevoegde waardeketen, vooral in de landelijke regio's van Brandenburg. Dit geldt niet alleen voor de aspergeteeltbedrijven zelf, maar ook voor toeleveranciers, het belevingstoerisme en vooral ook de gastronomie, waarvoor seizoensaanbiedingen voor een impuls zorgen.
Publicatiedatum: