Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Strenge winter Macedonië drijft koolprijzen op

De Macedonische landbouwsector kreeg in 2013 een flinke impuls door een vierjarige regeringsproject voor agrarische en plattelandsontwikkeling dat van 2013 tot 2017 loopt. Het plan is gericht op het versterken van de concurrentiepositie op de Europese markt en het bevorderen van moderne en duurzame ontwikkelingen.

 

Uit cijfers van de Amerikaanse Kamer van Koophandel blijkt dat in 2015 de export van agrarische producten en levensmiddelen 12% van het totale Macedonische exportvolume vormden. Ruim 75% van de teelt vindt in de vollegrond plaats, nog eens 20% in plastic tunnels en het overige deel in kassen. Tot de top drie groenten behoren tomaten (50%), paprika's en kool.



Ivan Kocev van het Macedonische exportbedrijf Agro Fruit legt uit dat het seizoen van kool, komkommers en tomaten in volle gang is en dat deze groenten momenteel het meest worden geëxporteerd. Het bedrijf exporteert voornamelijk naar Rusland, Oekraïne, Roemenië en buurlanden. 

"De groentenprijzen zijn momenteel erg hoog als gevolg van de krappe aanvoer aan het begin van het seizoen. Wij telen onze kool, komkommers en tomaten in folietunnels en kassen. De hoge prijzen zijn ook een gevolg van de strenge winter in Macedonië. Telers hebben deze winter veel geld uitgegeven aan brandstof om de tunnels warm te houden en te voorkomen dat de start van het seizoen vertraging opliep," vertelt Ivan.

De hoge stookkosten zijn met name van invloed geweest op de koolprijs. De groente wordt namelijk al in december gezaaid. Momenteel bedraagt de prijs €0,80 per kilo.

Voor meer informatie:
Ivan Kocev
Agro Fruit
Tel: +389 70829859
Email:ikocev8@gmail.com
skype: ivan kocev
www.facebook.com/Agro-Fruit-1165851820169715
Publicatiedatum: