Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Overaanbod aan Nederlandse veldgewas peen en uien”"

Tholen - In de peenmarkt is het andere jaren bijna een gegeven dat er rond eind mei/ begin juni een rustigere periode aanvangt. "Nu is deze mindere periode in maart al van start gegaan. De prijzen van Nederlandse veldgewas peen gingen vanaf februari al bergafwaarts en momenteel zitten ze op een dieptepunt. Er wordt gesproken van een historisch laag niveau. Zelfs onze ouders hebben voor de periode maart/april nog nooit zulke slechte veldgewas wortelprijzen vanuit Nederland meegemaakt", vertelt Kris de Kimpe van Kimco.



Druk op de markt
Volgens hem hebben de lage prijzen vooral te maken met het feit dat overal in Europa de productie is uitgebreid. "In te veel landen worden de arealen elk jaar groter. Nu ligt er een ontzettende druk in de Europese markt. Dit heeft vooral te maken met het grote aanbod door akkerbouwers uit Nederland. Niet dat we Nederland iets kwalijk nemen, want vroeger hadden we ze ook nodig bij tekorten. Ook de andere Europese landen kochten in verleden maar wat graag bij in Nederland om de 'gaten' te vullen. Nu laat iedereen ze als het ware 'stikken'. Onze bovenburen hebben een groot aanbod aan veldgewas op de vrije markt en dat wordt afgezet tegen zeer lage prijzen. De veldgewas peen is daar wel vier of vijf keer goedkoper dan de kostprijs. Ze zijn bang dat ze hun product helemaal niet kwijtraken, dus gaan ze tegen dumpprijzen weg."

Binnen Europa
De teler en verwerker geeft aan dat hij de komende jaren met gemengde gevoelens tegemoet ziet. "De markt lijkt verzadigd, het aanbod is te groot. Het is eigenlijk wachten op een enkele rampen in één of meerdere productielanden. Vroeger hadden we Rusland nog als afnemer, maar die is natuurlijk ook afgevallen. Ik denk dat de situatie vergelijkbaar is met die in de peren, alleen dat product kunnen ze nog ver weg exporteren. Bij peen is het vrijwel onmogelijk om deze langer dan 3 weken gewassen te transporteren, dus nieuwe markten zitten er voor ons niet echt in." Kimco heeft wel eens geprobeerd om verder weg te exporteren. "Er zijn zendingen geweest naar Aziatische en Zuid- Amerikaanse landen. Maar gewassen peen die 5 à 6 weken onderweg zijn en daar nog verkocht moeten worden, zijn hun versheid kwijt. Dat is dan niet de verse peen waar we om bekend staan.

Uienhandel ook niet goed
Kimco levert naast wortelen ook uien, deze komen ook grotendeels uit België. "Ook in uien is de situatie momenteel niet rooskleurig. Het areaal uien wordt ook elk jaar groter in de meeste Europese landen. België is de afgelopen jaren erg gestegen in het areaal. Wat dat betreft kunnen we het vergelijken met de situatie in wortelen: vroeger hadden we - veel Europese landen - Nederland echt nodig voor peen en uien."

Onderscheiden
Hoe kun je je als aanbieder in wortelen en uien nog onderscheiden? "Dat wordt steeds moeilijker. Ik denk met name door de origine. Retailers en de consumenten vragen meer en meer om producten uit eigen land. Misschien is dat ook wel de belangrijkste reden dat er overal wordt uitgebreid . Ook het aantal bewaarplaatsen (koelcellen) voor peen en uien is sterk gestegen binnen Europa. Alleen al in België zijn er +/- 30.000 kisten (+/- 18.000 ton) aan koelcellen voor peen bijgekomen de laatste jaren.

Voor meer informatie:
Kris De Kimpe
Kimco N.V.
Hofstraat 176
9200 - Dendermonde - België
T +32 (0)52 25 02 78
kris@kimco.be
www.kimco.be