Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Ophoudprijs witloof verlaagd van 35 naar 31 cent

Bodemprijzen voor slasoorten

Tholen - Hadden de slasoorten begin dit jaar nog hele hoge prijzen, op dit moment zit de markt in een dal. "De aanvoer is hoog. Kropsla heeft een behoorlijke winter achter de rug, maar vorige week begon de prijsdaling in te zetten. Momenteel zitten ze op de klok rond de 10 cent", vertelt een Belgische handelaar.

Bodemprijzen
"Ook de andere slasoorten zoals Lollo Bionda en Lollo vallen tegen in prijs. Er werd vandaag nog wel begonnen rond de 35 cent, maar deze zakten ook beide terug naar zo'n 10 cent. De veldsla is dramatisch. Per kistje werd 35 cent gegeven. Dat is een erg groot verschil met de 20 euro van begin dit jaar. Reden van deze bodemprijzen is met name de hoge productie door het mooie weer. Er is te veel."



Armzalig
Hij geeft aan dat het ook bij witloof een extreme situatie is op het moment. "De voorbije winter was behoorlijk, maar deze groente laten consumenten in de lente wel vaker links liggen. Voor de vollegrondswitloof wordt nog tussen de 60 en 70 cent gegeven, maar voor de hydro is dat voor de beste kwaliteit nog maar 40 cent. Vorige week heeft de REO Veiling besloten om de ophoudprijs te verlagen. Deze lag op 35 cent en zal naar 31 cent gaan. Ook BelOrta zal dit invoeren. Hierdoor wil men toch meer partijen gaan verkopen en hoeft men hopelijk minder te vernietigen."

Serrebloemkool en asperges
"Normaal gezien krijgt serrebloemkool rond deze tijd van het jaar een hoge prijs", aldus de handelaar. "De mooie grote liggen nu tussen de 1 euro en 1,20 en voor de kleinere wordt tussen de 60 en 65 cent gegeven. Dat is niet veel, ik heb hogere prijzen meegemaakt in deze periode." De prijs voor het seizoensproduct asperges ligt ook onder de norm. "Voor de beste wordt nog tussen de vijf en zes euro neergeteld."

Andere kasgroenten

Verschillende kasgroenten doen het wel wat beter zoals paprika en tomaat. "Rode en gele paprika zitten hoog, tussen de 2 euro en 2,50. Groene zijn fel gezakt en liggen tussen de euro en 1,20. Voor tomaten worden tussen de 1,30 en 1,40 gegeven voor de beste kwaliteit losse. Tros lijkt in een dalende markt te zitten, maar schommelt nog steeds rond de 1,50." Het verhaal voor komkommers gaat een iets andere richting uit. "Vorige week begon de daling. Voor de beste ligt de prijs nog rond de 20 cent. Aubergines zijn ook gezakt tot onder de euro en voor courgettes is de prijs nu 25 cent per stuk."

Naar Pasen toe
"Over het algemeen trekt de markt naar Pasen toe aan en zullen de prijzen mogelijk volgende week nog wat gaan stijgen. Toch is dat niet helemaal zeker, aangezien er heel veel aanbod is."