Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
DOOR-telers gaan voor aardwarmte

"Bij nieuwbouw geen WKK of ketel"

Speerpunt van producentenorganisatie DOOR is de verduurzaming van de productie. DOOR neemt elk jaar diverse maatregelen om op termijn een volledig duurzame productie te realiseren. DOOR heeft vier focusgebieden, namelijk energie, water, middelen en circulaire economie om dit doel te bereiken. Op het gebied van energie is het aanwenden van geothermie een belangrijke aanjager om het aardgasverbruik te reduceren. Kwekerij Noordermeer realiseerde afgelopen jaar zelfs een besparing van 20% met aardwarmte.

Aardwarmte Vierpolders
Prominenttelers Kwekerij Noordermeer en Voort Brielle BV zijn aangesloten bij het project Aardwarmte Vierpolders. Dit is een gezamenlijk project van acht bedrijven, die onderling de aardwarmte over de aangesloten bedrijven verdelen. Begin 2016 was het project gereed. "Hoewel we niet het volledige seizoen gebruik hebben kunnen maken van aardwarmte, leverde het toch een aanzienlijke reductie op van het gasverbruik. Ongeveer 20%", aldus Johan Noordermeer. "In totaal kan 50 tot 60% van onze warmtebehoefte worden ingevuld door geothermie", vertelt Johan. Ook voor Voort Brielle is het project interessant. Joost van der Voort teelt tomaten onder belichting en de restwarmte wordt ook tussen de deelnemende bedrijven verdeeld.



Aardwarmte Agriport A7
DOOR-leden SweetPoint Middenmeer, Barendse-DC en Greenco Wieringermeer zijn aangesloten op het Agriport A7 project. Op dit moment zijn er twee aardwarmtedoubletten. In 2017 wordt dit uitgebreid naar vier doubletten. In 2018 komen er nog eens twee bij. Michel Zuijderwijk, directeur Sweetpoint, geeft aan dat met de aardwarmte 33% van de energiebehoefte is afgedekt. "Ik verwacht dat dit in 2017 zelfs 50% zal zijn. In 2018 gaan we onze locatie in Middenmeer uitbreiden. In de nieuwbouw houden we geen rekening met een WKK of ketel. Want als in 2018 alle doubletten actief zijn, dan verwacht ik dat onze energiebehoefte voor ± 70% wordt gedekt door aardwarmte", aldus Michel Zuijderwijk.

Nieuwe projecten
Het aantal leden van DOOR dat gebruik gaat maken van aardwarmte stijgt. Begin 2018 wordt zowel tomatenkwekerij Rimato in Honselersdijk aangesloten op aardwarmte als auberginekwekerij Greenbrothers in Zevenbergen. Bij Greenbrothers zal circa 90% van de warmte afgedekt worden door ondiepe geothermie.

Voor meer informatie:
DOOR
Honderdland 131
2676 LT Maasdijk
Tel: +31 (0) 174-286 237
info@doorpartners.nl
www.doorpartners.nl
Publicatiedatum: