Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Mexicaanse tomatentelers eisen opheffing Amerikaanse exportquota

Mexicaanse tomatentelers hebben een oproep gedaan om bij heronderhandeling van de handelsovereenkomst tussen Mexico en de Verenigde Staten de exportquota te schrappen omdat deze hoge kosten met zich meebrengen. 

In 1996 tekenden beide landen de overeenkomst dat Mexicaanse producenten hun tomaten niet onder de prijs van €7,82 per doos (11,5 kilo) mogen exporteren. Deze afspraak kwam tot stand nadat Amerikaanse telers, met name die Florida, hadden geklaagd dat Mexico zijn producten tegen dumpprijzen op de markt bracht, legt Manuel Cazares, voorzitter van de Tomato Product System Sonora uit. 

Nadat Mexico had bewezen niet tegen dumpprijzen te exporteren, besloot het land het de overeenkomst te ondertekenen, waarin eveneens werd bepaald dat er maandelijks een rapport omtrent de certificeringsstatus van de velden van het Landbouwministerie moest worden verstrekt. Deze hele procedure brengt hogere kosten met zich mee die op kunnen lopen tot wel €327.000 per halfjaar. 

De overeenkomst wordt elke vijf jaar opnieuw herzien en Mexico heeft zich altijd aan de bepalingen gehouden omdat het land grote waarde hecht aan een goede handelsrelatie met de Verenigde Staten. De export van Mexico naar de Amerikaanse markt bedroeg in 2016 €2 miljard, een stijging van 15% ten opzichte van het jaar daarvoor, zo blijkt uit gegevens van het ministerie van Economische Zaken. 

Bron: ntrzacatecas.com
Publicatiedatum: