Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Ton van Dalen, Best of Four:

"Voor kleinere glasgroententelers is zachtfruit interessant alternatief"

Tholen - Het Nederlandse kasgroentenseizoen is alweer even losgebarsten bij telersvereniging Best of Four. Hoewel de vereniging een breed assortiment aan fruit, glas-en vollegrondsgroenten levert, zorgen de vruchtgroenten nog altijd voor het grootste deel van de omzet. Directeur Ton van Dalen signaleert bij afnemers een toenemende vraag naar jaarrond leveranciers. "Zeker na afgelopen winter met de tekorten vanuit Spanje neemt die vraag aanzienlijk toe. Daarom gaan we de komende tijd met onze telers serieus kijken om de belichte teelt uit te breiden."

"In de totale Nederlandse kasgroententeelt zie je een aantal forse uitbreidingen bij grote telers. Dat is bij ons niet aan de orde, wel zijn er wat kleine uitbreidingen geweest", vertelt Ton. Een andere ontwikkeling is dat er bij Best of Four dit jaar enkele glasgroententelers zijn geswitcht naar de teelt van zachtfruit onder glas. "Je spreekt dan over zo'n 10 hectare aardbeien en 4 hectare bramen. Volgens mij is dit een logisch gevolg als je kijkt naar de ontwikkeling van de grote glasproducten. Voor telers met een kas van 2 of 3 hectare past zachtfruit dan vaak beter dan tomaten of paprika's."



"Het tomatenseizoen is dit jaar goed begonnen door het tegenvallende Spaanse seizoen. De belichte telers zullen daar tevreden naar terugkijken. Ook voor het onbelichte seizoen is het seizoen gestart met goede prijzen", zo beschrijft Ton de start van het seizoen. "De markt van de aubergines daarentegen valt vanaf de start tegen en er is momenteel nog geen verbetering. Een te lange combinatie van Spaanse en Nederlandse aubergines op de markt resulteert in een moeizame marktsituatie."

"De komkommers zijn goed gestart, maar op dit moment fors onderuit gegaan. Afgelopen week was er een grote overlap met Spanje en nu zit Nederland vol in productie. Dit resulteert in prijzen rond de 20 cent voor de 35'ers en 25 cent voor de 40'ers en dat is gewoon te weinig voor het moment", vervolgt Ton. "De zetting van de Hollandse paprika's is heel anders verlopen. Dat resulteert nu in een iets lagere aanvoer en prijzen die in de lift zitten. Dat zal overigens de komende weken wel gaan stabiliseren. Door de wisselende aanvoer verwacht ik dat de paprikaprijs weleens flink op en neer kan gaan."

De directeur heeft goede hoop op de paprika-export naar China die dit jaar van start gaat, maar wil te hoge verwachtingen temperen. "Het is mooi dat we ons product in China mogen afzetten, maar om serieus volume af te zetten, is het nu nog te vroeg. Dit jaar moeten we kijken hoe het Hollandse product ontvangen wordt en hopelijk kunnen we dan komend jaar de volumes opschalen." Van de gevolgen van een Brexit is hij niet zo bang. "Engelse consumenten moeten blijven eten. De gevolgen voor onze handel zijn vooral afhankelijk van de waarde van de pond. Na de stemming voor de Brexit zag je die wegzakken, maar inmiddels is die ook weer aardig hersteld. Alleen mogelijke grensformaliteiten zouden nog voor extra belemmeringen kunnen zorgen."

Voor meer informatie:
Ton van Dalen
Best of Four
Ziedewij 5
2991 LA Barendrecht
T +31 (0)180 820 084
ton@bestoffour.nl
www.bestoffour.nl