Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Murcia keurt illegale vermeerdering commerciële rassen af

De directeur-generaal van Landbouw, Carmen Teodora Morales, heeft deze week benadrukt dat Murcia de eerste Spaanse regio is die het illegaal vermeerderen van beschermde rassen afwijst. Morales bracht deze verklaring naar buiten tijdens een bijeenkomst van de National Association of Plant Breeders (Anove). 

In Anove zijn 50 particuliere en overheidsorganisaties verenigd die zich bezighouden met de veredeling en ontwikkeling van nieuwe tuinbouwrassen, granen en fruitbomen.

Morales legt uit dat de sector steeds veeleisender wordt op het gebied van nieuwe variëteiten om fytosanitaire problemen het hoofd te kunnen bieden en rassen ziekte- en schimmelbestendig te maken. Daarnaast wil de regio zijn gewassen exporteren wat hoge eisen stelt aan de houdbaarheid van de rassen. "Om deze redenen is het van belang dat we het intellectuele eigendom en de rechten van kwekers respecteren omdat deze een cruciale rol spelen bij de verbetering van gewassen," meent Morales.

In de regio Murcia zijn 60 kwekers actief die in totaal 4.900 planten produceren, waarvan sla (42%, 2 miljoen planten) en broccoli (20%, 976.000 planten) de belangrijkste zijn. De waarde van de productie bedraagt €55 miljoen.

"De tuinbouwsector, die een aandeel van €755 miljoen (36%) heeft in de totale agrarische productie van Murcia, is één van de belangrijkste economische pijlers van de regio. Het tuinbouwareaal beslaat ruim 50.000 hectare en de sector levert 25.000 arbeidsplaatsen op," aldus Morales.

De jaarlijkse inkomsten van Anove bedragen 1 miljard, waarvan €575 miljoen betrekking heeft op de zaadproductie. Deze sector alleen al biedt werk aan 2.500 mensen, waarvan het merendeel hoog opgeleid is. Het productieratio bedraagt €230.000 per arbeidskracht per jaar.


Bron: CARM
Publicatiedatum: