Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Jan Reijm:

"Lichtdoordringing in komkommers beter met diffuse coating"

Als één van de eerste komkommertelers gebruikte Jan Reijm afgelopen jaar een diffuse coating. "De lichtdoordringing was beter en het gewas was duidelijk minder gestrest. Daardoor blijft het langer actief en krijg je een meerproductie. Wij zijn hier heel tevreden over", vertelt hij.



Jan Reijm teelt samen met vader en oom 4,5 ha hogedraad komkommers in Berkel en Rodenrijs. "We hebben de hogedraadteelt opgepakt vanwege de continuïteit in het teeltproces, de arbeidsfilm en de hogere productiemogelijkheden. Voorheen gebruikten we geen enkele coating en zetten we de schermdoeken in als dat nodig was", vertelt hij. Een demonstratie van productspecialist Gai Vegter van Royal Brinkman trok hem over de streep: "Hij liet met een laser zien hoe het licht verstrooid wordt door de coating. Ik had er meteen een goed gevoel bij." Overigens is de teler goed op de hoogte van de voordelen van diffuus licht. Hij zit dicht op het tuinbouwonderzoek omdat hij lid is van een begeleidingsgroep voor WUR Bleiswijk.

Beter sturen
Diffuus licht dringt dieper het gewas in, waardoor meer bladeren actief meedoen, geeft accountmanager André Tieleman van Royal Brinkman aan. "Het licht wordt verstrooid, zodat er geen afwisseling van felle lichtvlekken met harde schaduwen meer voorkomt. Dat maakt het klimaat milder en beter te sturen."

"De betere lichtdoordringing kon je in de tweede teelt met het blote oog zien", zegt Reijm. "Het gewas blijft langer onder spanning. Door het mildere klimaat konden we meer CO2 binnenhouden. Dat alles samen heeft tot een meerproductie geleid. Hoeveel is moeilijk te zeggen omdat elk jaar anders is". Marel Loonwerk heeft D-Fuse op 11 mei opgebracht en op 3 september het verwijderingsmiddel Removit. Daarna is de coating eraf geregend. Tussentijds was geen enkele slijtage te zien, ook niet bij de nokken.



Schermregime aangepast
De teler was van plan helemaal niet meer te schermen, maar in de eerste teelt was dat te optimistisch. Door de plotselinge overgang in het voorjaar trad enige abortie op. "In de tweede teelt hebben we de schermen soms voor 20% dichtgetrokken omdat door de open luchtramen fel zonlicht binnenvalt. Je hebt zo altijd toch een stuk niet-diffuus. Op deze manier ging het goed."

Opvallend is dat de coating bij regenweer doorzichtig wordt. "Zit het er nog wel op?", dacht Reijm. Die eigenschap zorgt ervoor dat de lichtinval optimaal is onder zulke donkere omstandigheden. Volgens productspecialist Gai Vegter bedraagt het lichtverlies door D-Fuse slechts 2 procent: "Bij gewassen waar wat meer bescherming nodig is, vormt D-Fuse Extra een goede oplossing. Die coating maakt het licht diffuus en vangt zo'n 9-11% van het licht weg."

Jan Reijm is positief over de ervaringen in het eerste jaar. "In augustus was de etmaaltemperatuur in de kas beduidend lager dan bij collega's in de omgeving. Verder zag je aan het eind van de dag de kastemperatuur meer dan 2 graden onder de buitentemperatuur zakken met warm weer. Dat is een duidelijk teken dat het gewas midden in de zomer hard groeit zonder belemmeringen. Dat is precies wat je wilt. Ook aan de benodigde watergift zagen we dat het gewas langer actief blijft. We begonnen iets later met gieten maar over de dag heen was het verbruik iets meer."

Voor meer informatie:
Gai Vegter
+ 31 6 83 71 89 25
Royal Brinkman
Woutersweg 10
2691 PR 's-Gravenzande
T (0174) 44 61 00
M 06 837 189 25
E gai.vegter@royalbrinkman.com

Publicatiedatum: