Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Wim Isings van Explotaciones Fincas Iberia S.L:

"Contractteelt is machtig instrument"

Tholen - Wim Isings van Explotaciones Fincas Iberia sloot een moeilijk seizoen met ongekende meteorologische tegenvallers en onvoorziene problemen af. Wim: "We hebben die het hoofd kunnen bieden. Aan de heilige leveringsplichten is voldaan want daar gaat het om." Explotaciones Fincas Iberia verzorgt de exportmarketing voor een groep telers in Murcia. Die hebben zich onder de naam Associated Growers Iberia verenigd om zo efficiënt mogelijk te kunnen werken.



To be or not to be
Twee seizoenen van intensief samenwerking zorgde voor het inzicht dat zij trouw moeten blijven aan het principe dat er niets meer wordt aangeplant zonder dat het verkocht is. Wim: "De landbouw is nu eenmaal inherent aan onvoorspelbare gebeurtenissen (klimaat) die van onmiddellijke invloed zijn op de resultaten. Het kunnen uitbannen van twijfels ten aanzien van de afzet van het geproduceerde gewas en de (relatieve) zekerheden ten aanzien van de opbrengsten, is een machtig argument dat het "to be or not to be" bepaalt."



Ideale oplossing
Wim benadrukt dat het verbouwen in opdracht voor alle partijen een ideale oplossing is voor zowel opdrachtgevers als de verenigde landbouwers. "Opdrachtgevers kunnen uitmaken wat er geproduceerd moet worden en geven de garanties die productie in wekelijkse leveringen af te nemen gedurende het hele seizoen voor één en dezelfde prijs per gewas. En omdat de afnemer rechtstreeks te maken heeft met de telers zelf, is hij verzekerd van concurrerende afspraken." De verenigde landbouwers kunnen op een minder bureaucratische wijze opereren dan voorheen. "Coöperaties zijn al sinds mensenheugenis actief op het Spaanse boerenland. Vroeger moesten zij afwachten wat hun deel zou worden na het afsluiten van het seizoen. Door contractteelt weten zij beter waar ze aan toe zijn voordat de aanplant plaats vindt en zien zij zichzelf vrijgesteld van de torenhoge kosten van overhead waarmee sommige van die organisaties vaak hebben te maken."



Wendbaar
Telers in Murcia kunnen door contactafspraken verrassend concurrerend en uiterst wendbaar opereren volgens Wim. "Nu zij gemakkelijker zelf kunnen beschikken over financiering en ook in andere opzichten zelfstandiger zijn geworden, is het voor hen een logische stap zich te groeperen en het gemeenschappelijk gebruik van materieel en installaties ter hand te nemen. En zo kan men zich, eveneens in groepsverband, gaan wijden aan de problemen van alle dag: pachtgrond, irrigatie, inkoop, personeel, kwaliteits-controle, certificaten, financiering, verzekeringen, belastingen en de stoet van dagelijkse taken waar men mee te maken heeft."

Verse producten
Explotaciones Fincas Iberia verzorgt voor hen al bijna twee seizoenen de exportmarketing. Een voorrecht volgens Wim. "Door de samenwerking hoeven telers zich niet alleen te richten op de vraag naar vers gewas vanuit de lokale markt maar kunnen ook de vleugels verder uitslaan naar de export van verse producten van kwaliteit: ijsberg, andijvie, frisée, batavia, kropsla, eikenblad, lollorosso, lollobiondo, spinazie, savooiekool, babyleaf, boerenkool, bloemkool, broccoli, selderij en verse kruiden."

Zon
Wim ziet het seizoen 2017-2018 met optimisme en energie tegemoet. "De zon schijnt hier in Spanje, ook figuurlijk. Het stadium van zoeken en experimenteren is nu achter de rug en meerdere telers bieden zich aan." Komende weken gaat Wim zijn afnemers bezoeken.

Klik hier voor de productpresentatie

Inlichtingen:
Explotaciones Fincas Iberia S.L.
Asociated Growers Iberia
Wim Isings
info@agiberia.com
www.agiberia.com
T: +34 965424241







Publicatiedatum: