Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Italië: StraBerry: aardbeien op substraat

Op slechts een paar kilometer van het centrum van Milaan ligt er een bijna surrealistische wereld waar fruit hangend wordt geteeld in met zonnepanelen verwarmde kassen. StraBerry oprichter/bedrijfsleider Guglielmo Stagno d'Alcontres koos ervoor om traditie en innovatie te combineren.






Van links naar rechts: Coldiretti vertegenwoordiger Maria Letizia Gardoni, StraBerry oprichter Guglielmo Stagno d'Alcontres en Coldiretti voorzitter Roberto Moncalvo.

De aan de Bocconi Universiteit afgestudeerde Guglielmo bouwde voor het familiebedrijf vijf fotovoltaïsche kassen van 5.000 m2 waar hij 6.000 frambozenplanten en 200.000 aardbeienplanten op substraat teelt.



De aardbeien en frambozen groeien op kokossubstraten. In elke substraathouder zitten twee rijen met in totaal tien planten die water krijgen via een leiding.






"Ik kreeg dit idee in 2010 tijdens een cursus op de landbouw toegespitste duurzame energie bij Bocconi en besloot te investeren in land dat mijn moeder bezat aan de rand van de stad dat vroeger werd verhuurd maar waar al jaren niks mee was gedaan", vertelt de onderneemster."Het was een risico. Mijn afgeronde opleiding hielp natuurlijk en ik heb altijd graag tijd op het platteland doorgebracht. Het is heel bijzonder, omdat je over de hele teeltcyclus van vruchten leert."



Het geoogste product wordt samen met jams, smoothies en fruitsalades met opvallende Vespacars door de hele stad gedistribueerd.
Via de QR-code op de etiketten kan het hele traject van de aardbeien worden getraceerd en kunnen klanten leren over de geschiedenis van het product van oogst tot verpakking.


Boven en beneden: de met Vespacars gedistribueerde producten.







"Dit jonge, groeiende bedrijf is momenteel de grootste zachtfruitproducent in de regio. Ons land maakt deel uit van het Parco Agricolo Sud Milano, het grootste agrarische gebied rond een stad in Europa. Het buitenste deel wordt gebruikt om fruit, groenten, granen en zacht fruit te telen."



"We hebben een kwekerij waar we producten verkopen aan mensen die weinig tijd hebben maar toch hoogwaardige groenten en fruit willen eten. Die kunnen bij onze winkel terecht." We werken ook met twee telers in Midden-Italië en Sicilië, zodat onze aardbeien in februari al beschikbaar kunnen zijn.



"Een deel van ons land is in percelen opgedeeld die verhuurd kunnen worden om je eigen groententuin aan te leggen."



StraBerry won in zowel 2013 als 2014 Coldiretti's Oscar Green award als een innovatief bedrijf dat zich inspant voor milieuduurzaamheid. In 2015 werden ze ook erkend als een hoogwaardige producent van het Parco Agricolo Sud Milano voor hun inzet voor de bescherming van het milieu en het lokale grondgebied.



Het bedrijf maakt verwerkte producten omdat het tegen afval is. "De natuur produceert niet alleen fruit dat aan de marktnormen voldoet. In plaats van het weg te gooien, verwerken we het."



"Onze producten zijn populair, ook omdat ze waar voor je geld bieden. De volumes stijgen elk jaar, maar de prijzen blijven stabiel. Zo verkopen we bijvoorbeeld aardbeienkratten van 2 kg voor €10 en gaan mensen naar ons op zoek omdat ze het product kunnen ruiken."



"We exporteren niet. 80% wordt via directe verkoop verkocht en 20% gaat naar 13 hypermarkten van de Finiper groep."

Contactgegevens:
Straberry
Cascina Pirola

via XXV Aprile
Cassina de Pecchi (MI)
Tel.: (+39) 337 1272001
Emali: info@straberry.it
Web: www.straberry.it
Publicatiedatum: