Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Canadese premier Trudeau aan de slag in dakkas

De Canadese kwekerij Lufa Farms heeft een derde kas gebouwd in Montreal, Anjou. De minister president van Canada, Justin Trudeau, was aanwezig bij de opening van het bedrijf.

De nieuwe kas, is 63.000 m2, en bevindt zich op het dak. "Het is een mijlpaal. De kas is efficiënt en produceert meer dan 40 soorten groenten en fruit. Allemaal verbouwd in de stad, het hele jaar door", vertellen de ondernemers. 



De minister president heeft een rondleiding gekregen over de nieuwe productiefaciliteiten van Lufa Farms. De rondleiding werd gegeven door de oprichters, Mohamed Hage en Lauren Rathmell. Hij bezocht het vernieuwde kassencomplex op het dak en hij oogstte nog wat groenten, voor zichzelf en zijn familie.




"De nieuwe kas op het dak lijkt wel een automatisch wonder", constateren de bezoekers. Het is ontworpen door KUBO en is geautomatiseerd door Hortiplan. De kas is helemaal voorzien van General Electric lichtsystemen, speciaal voor de tuinbouw.

De constructie van de nieuwe kas is ondersteund door het financiële partners van Quebec , het Fonds de solidarité van FTQ en La Financière agricole du Québec. 




Van één kas op het dak, naar voorbeeld voor de stadslandbouw
De eerste commerciële kas van Lufa Farms werd gebouwd in 2011. In de eerste kas produceerde 8 werknemers, 25 verschillende soorten groenten. Ze leveren deze wekelijks aan een paar honderd klanten in Montreal. Het doel was duurzame irrigatie, energie- en teelt te combineren met enkel biologische gewasbescherming.

De tweede kas op het dak van Lufa Farm's is in 2013 in productie genomen. Tegelijkertijd heeft het bedrijf een online winkel opgezet. Hier kunnen consumenten verse producten selecteren en samen met andere producten, zoals vlees, zuivel, brood, enzovoort, een vers voedselpakket samenstellen. "De lokale telers hebben zo een rendabele afzetmarkt. De stad heeft baat bij het optimaal benutten van land, water en energiegebruik", vertellen ze.

Een heroverweging voor het produceren en verstrekken van voedsel 
De laatst gebouwde kas zorgt al zes jaar voor standvastige groei en vernieuwingen. Het Lufa Farms team bestaat inmiddels uit 140 werknemers. Ze telen 70 verschillende soorten groenten. En leveren wekelijks meer dan 10.000 voedselpakketten. 



De onderneming is ontstaan uit passie voor telen op het dak. De oprichters zijn niet begonnen als telers, ze hadden zelfs nog nooit een tomaat verbouwd. Als technologische probleemoplossers deden ze wat logisch was voor hen. Inmiddels zijn ze erachter dat stadsteelt niet alleen om het vernieuwen van de kassentechnologie gaat. Het direct leveren en de samenwerking met lokale duurzame telers en verbouwers, zijn ook erg belangrijk. Alle partijen samen zorgen ervoor dat het geheel zo goed is.

De toekomst van Lufa Farms
Opgericht in 2009 door Mohamed Hage, Lauren Rathell, Kurt Lynn en Yahya Badra. Inmiddels is er al 138.000 vierkante meter waar er geteeld word, in de stad. Het bedrijf wil de stadsprojecten blijven uitbreiden, in het centrum van Quebec Daarnaast ook op verschillende nieuwe locaties, in New Engeland (de Verenigde Staten).

Voor meer informatie:
montreal.lufa.com
Publicatiedatum: