Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Venezuela produceert 3% van de gebruikte groentenzaden

Volgens directeur-generaal van de Venezolaanse telersvereniging Fedeagro, Gerson Pavon, heeft het land maar 3% van de groentenzaden die ze nodig hebben omdat de zaden niet aankomen of voor hoge prijzen worden doorverkocht. Er zouden geen meststoffen zijn of uitgangsmateriaal en alleen voldoende zaden om zo'n 8 hectare groenten te planten.

Venezuela heeft een prijzencontrolesysteem waarbij de staat een maximum instelt voor de verkoopprijzen van producten. Daarnaast heeft de staat het alleenrecht over de handel in vreemde valuta in het land. In het verlengde hiervan verkoopt en distribueert de staat via de organisatie Agropatria landbouwproductiematerialen inclusief zaden, meststoffen en landbouwchemicaliƫn. Fedeagro heeft telers gewaarschuwd dat het niet aan de hele vraag kan voldoen en dat het acquisitieproces van de materialen achterloopt.

Zaden vallen onder de gereguleerde producten die, net als veel andere producten in het land, tekorten ervaren door de afname van de import en het feit dat bedrijven moeilijk aan buitenlandse valuta kunnen komen om ze te importeren, zegt Pavon. Ook verkopen mensen die aan zaden kunnen komen ze tegen een overdreven prijs: "Een blikje wortelzaden zou ongeveer 500.000 bolivar (zo'n $700) moeten kosten, maar het wordt verkocht voor 2-4 miljoen bolivar ($2.800-5.650)."

"We hebben de federale regering laten weten dat het zo niet door kan gaan." Pavon zegt dat de werkgroepen van de vakbond en de overheid moeten blijven praten maar dringt er bij de regering op aan om echt naar de telers te luisteren.

Bron: EFE

Publicatiedatum: