Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Energie-innovaties te zien bij Kom in de Kas

Aardgas is al lang niet meer de enige brandstof voor verwarming in de glastuinbouw. Sterker nog, er zijn al kassen waar helemaal geen gasleiding meer heen loopt. Zo'n kas is te zien tijdens Kom in de Kas op 1 en 2 april, de open dag van de glastuinbouw. Net als andere tuinbouwbedrijven die vernieuwend bezig zijn met schone energie.

In 2050 draait de glastuinbouw volledig op duurzame energie. Dat is de afspraak tussen de sector en de overheid. Maar de glastuinbouw verwacht eigenlijk dat het eerder lukt. Want het gaat hard met de nieuwe, schone energiebronnen.



Aardwarmte-aardbeien
Heet water diep uit de bodem (aardwarmte) is de belangrijkste nieuwe warmtebron. De glastuinbouw is de drijvende kracht achter deze innovatie. 10 jaar geleden boorde een groep tuinders als eerste in Nederland naar aardwarmte. Sindsdien zijn er 15 aardwarmteputten in Nederland geboord, waarvan 14 op glastuinbouwbedrijven. Jaarlijks komen er 2 tot 4 projecten bij. Het hete water verwarmt de kas, het afgekoelde water gaat weer terug in de bodem.

Veel bedrijven met aardwarmte doen mee aan Kom in de Kas, bijvoorbeeld in de Koekoekspolder in IJsselmuiden, waar je onder meer 'aardwarmte-aardbeitjes' kunt proeven.

Tuinbouw zonder gas
De gloednieuwe glastuinbouwbedrijven in het Zeeuws-Vlaamse Biopark Terneuzen hebben geen gasaansluiting. Geert van Adrichem van Sublimato verwarmt hier zijn kassen vol trostomaten en snoeptomaten met warmte die de buurman, kunstmestfabriek Yara, over heeft.

"Fossiele brandstoffen worden steeds schaarser. We wilden ervan af. Daarom hebben we speciaal deze plek gekozen om ons nieuwe bedrijf te vestigen. Voor de verwarming hebben we nul kuub aardgas nodig. Voor de verlichting kopen we groene stroom. Met onze 19,5 hectare besparen wij alleen al een kleine 7 miljoen m3 aardgas per jaar, evenveel als 4.400 huishoudens verbruiken. Samen met de naburige glastuinbouwbedrijven nog veel meer."

Dit weekend gaan wij natuurlijk ook in de kassen kijken, maar omdat het niet lukt om 220 bedrijven te bezoeken alvast de oproep. Maak je leuke foto's, stuur ze dan vooral in!
Publicatiedatum: