Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

HAS Hogeschool in Venlo blijft sterk groeien

Het aantal studenten van HAS Hogeschool in Venlo verdubbelt de komende jaren van ruim 400 naar 800. Om die snelle groei mogelijk te maken, springen de Provincie Limburg en de gemeente Venlo financieel bij. Daartoe werd een intentieovereenkomst getekend tussen HAS Hogeschool, de gemeente Venlo en de Provincie Limburg.
 
De bijdrage is met name nodig omdat onderwijsinstellingen normaliter via het rijk gefinancierd worden op basis van aantallen studenten van twee jaar geleden. Hierdoor ontstaat een exploitatietekort voor sterk groeiende scholen zoals HAS Hogeschool in Venlo, die in 2013 een vliegende start maakte naast de bestaande vestiging in Den Bosch. Ook toen hebben de Regio Venlo en de Provincie gezamenlijk met een bijdrage van € 5 miljoen HAS Hogeschool in Venlo geholpen de start mogelijk te maken. De businesscase van de ontwikkel- en groeifase van een nieuwe vestiging van een hogeschool beslaat echter een langere periode, ongeveer 10 jaar. Nu gaat het opnieuw om een bedrag van ruim € 5 miljoen, deels als subsidie (€ 1,95 miljoen) en deels als lening (€ 2,5 miljoen) van de Provincie en € 750.000 subsidie van de gemeente Venlo.


Op de foto v.l.n.r. Liz Chermin (lid College van Bestuur HAS Hogeschool), Stephan Satijn (wethouder Gemeente Venlo), Dick Pouwels (voorzitter College van Bestuur HAS Hogeschool), Twan Beurskens (gedeputeerde Provincie Limburg)

De Provincie en de gemeente Venlo vinden HAS Hogeschool erg belangrijk voor Limburg. "HAS Venlo versterkt niet alleen het onderwijs in Venlo maar ook de Limburgse economie. We kunnen nu onderwijs aanbieden dat aansluit bij de behoeften van het bedrijfsleven. En we merken dat de bedrijven erg enthousiast zijn. Tachtig regionale bedrijven zijn inmiddels partner van HAS Hogeschool," aldus de drie betrokken gedeputeerden Twan Beurskens (Economie en Kennisinfrastructuur), Hubert Mackus (Landbouw) en Hans Teunissen (Onderwijs).

Ook wethouder Stephan Satijn ziet dat zo. "De verdere ontwikkeling van hoger en wetenschappelijk onderwijs biedt Venlo en omgeving veel kansen. Het maakt de regio aantrekkelijker voor jongeren en hoger opgeleiden, de ermee samenhangende kennis is belangrijk voor het bedrijfsleven, voor het doen van onderzoek en het komen tot innovatie. Het is bovendien goed om te zien dat de samenwerking steeds intensiever wordt zodat we de economische kracht en aantrekkingskracht van Venlo en omgeving stap voor stap kunnen versterken," zegt hij.

Bestuursvoorzitter Dick Pouwels van HAS Hogeschool voorziet een zonnige toekomst: "HAS Hogeschool levert haar bijdrage aan het versterken van de regionale economie door goed onderwijs en onderzoek. De samenwerking tussen studenten, bedrijven en docenten is in deze onmisbaar. Om dit goed te kunnen doen, groeien we graag door met HAS Hogeschool in Venlo. We verwachten een jaarlijkse instroom van circa 230 studenten. Dat betekent dat we toe groeien naar 800 studenten. Mede dankzij de steun van de gemeente en provincie kunnen we ons nu verder doorontwikkelen."

De huidige 400 studenten van HAS Hogeschool in Venlo komen veelal uit Limburg, Zuid-Gelderland en Oost-Brabant. Naar verwachting zal de hogeschool ook studenten aantrekken uit Duitsland. HAS Hogeschool in Venlo speelt ook reeds een actieve rol op de Brightlands Campus Greenport Venlo. Studenten en docenten zijn bezig met toegepast onderzoek bij bedrijven in Noord-Limburg.

De opleidingen van HAS Hogeschool in Venlo Bedrijfskunde en agribusiness en Toegepaste Biologie zijn in 2013 gestart. In 2014 en 2015 volgden nog twee bacheloropleidingen; Food Innovation en International Farm management. Het zijn opleidingen die in het teken staan van business, natuur, landschap, plant, dier, mens, food en design. Verdere uitbouw vindt plaats door het ontwikkelen van (internationale) minoren zoals de minor Hightech Agrosystems en Applied Biomics in samenwerking met Fontys.
 
Voor meer informatie:
www.has.nl
Publicatiedatum: