Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
HortiNova viert tienjarig jubileum

"Uiteindelijk moet iedereen voor een gezond gewas gaan"

Tholen - Met speciale aandacht voor het ontwikkelen van sterke, weerbare planten besloten Toon Melis, Bart Vromans, Stephan Timmermans, Johan van de Logt en Sjoerd Smits in 2007 een eigen adviesbureau op te zetten. Afgelopen vrijdag vierden de inmiddels negen adviseurs van HortiNova het tienjarig jubileum met ruim 400 telers.


Sjoerd Smits tijdens het jubileumfeest. Foto's: Martijn Melis



Adviesbureau
Het is alweer tien jaar geleden dat de 5 genoemde adviseurs besloten om hun visie en kennis over duurzaam telen in te zetten voor een eigen adviesbureau. In 2007 was HortiNova een feit. Sindsdien is het tuinbouwlandschap flink veranderd. Het aantal kwekerijen is flink verminderd en de schaalgrootte is toegenomen. Ook de markt is veranderd, vertelt Sjoerd. "Het bewustzijn van de consument is licht toegenomen en de eisen die gesteld worden aan de kwaliteit, duidelijk meer. De supermarkten zetten meer druk op de markt: de MRL-eisen zijn scherper. Tegelijkertijd daalt het aantal toegelaten gewasbeschermingsmiddelen."


Helga van Leur sprak over de veranderende weersomstandigheden en de invloed op de agrarische sector

 

 


Gezonde gewassen
Als je het HortiNova vraagt, zetten deze ontwikkelingen alleen maar door. "De markt wil duurzaam product, met minder middelen geteeld. Om daaraan te kunnen voldoen, heb je gezonde gewassen nodig." En daarmee zijn ze weer bij de basis van HortiNova gekomen. Het bedrijf adviseert hoe de weerbaarheid van de planten te vergroten. Hierbij wordt onder andere gekeken naar het bodemleven en wordt gebruik gemaakt van de plantsapmetingen. Door het gebruik van nutriƫnten te optimaliseren, kun je volgens hun onderzoeken toe met minder meststoffen. Het gewas wordt bovendien vitaler, waardoor dus ook minder gewasbeschermingsmiddelen nodig zijn. "Duurzamer op twee manieren."

De aandacht voor gezonde planten slaat aan, blijkt uit de groei die het bedrijf doormaakt. HortiNova vierde afgelopen vrijdag het tienjarig bestaan met ruim 400 gasten. Het bedrijf bestaat inmiddels uit 9 adviseurs. "De helft daarvan zijn actief in het advies onder glas, de andere helft in vollegrond", vertelt Smits. "Advies in de aardbeienteelt is bij ons altijd iets groter geweest. De laatste jaren zien we het zachtfruit breed groeien, zowel binnen als buiten de kas." Betekent dat dat het werkveld van HortiNova wel goed zit? Zover wil Sjoerd niet gaan. "Maar uiteindelijk moet iedereen voor een gezond gewas gaan. Dat is zeker."


Het team van HortiNova, bestaande uit Rien van de Bighelaar, Chris van Laarhoven, Johan van de Logt, Toon Melis, Sjoerd Smits, Frank Schellekens, Stephan Timmermans, Bart Vromans, Martin van de Water

Voor meer informatie:
HortiNova Groep
Postbus 41
5070 AA Udenhout
Tel: 06-12210727 (Sjoerd)
Zie website voor telefoonnummers van andere adviseurs
www.hortinova.nl