Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Bas van Adrichem, Van Adrichem Kwekerijen

"Ik kan niet meer zonder ons registratiesysteem"

Tholen - Teeltbedrijven worden steeds groter. De trend van schaalvergroting dendert maar door. Om arbeidsprestaties te kunnen volgen van ieder afzonderlijk personeelslid is het gebruik van een padregistratiesysteem een uitkomst. Bas van Adrichem van Van Adrichem Kwekerijen is één van de overtuigde gebruikers van deze methode: "Op papier is dat niet meer te doen."

Bas en Sjoerd van Adrichem telen inmiddels op 20 ha tomaten in Westdorpe. Er werken nu 150 mensen op hun bedrijf in Westdorpe die 35-40 uur per week werken. Hij zou er een dagtaak aan hebben om de uren handmatig te moeten gaan bijhouden. "Nu kost het maar een kwartier of half uur per dag. En dat is pure tijdswinst", vertelt hij.




Snel reageren
Eén van de belangrijkste voordelen van dit systeem is, volgens Bas, dat hij snel kan reageren. Je ziet namelijk direct per persoon hoeveel tijd er nodig is geweest om een kar te oogsten. Dat kan aan het gewas liggen of aan de medewerker. Het moet in ieder geval te verklaren zijn, waarom de norm niet wordt gehaald. En als er een goede reden is dat iemand de norm van die dag niet haalt, gaan ze daar meteen aan de slag. "Zo'n persoon heeft dan behoefte aan meer begeleiding of uitleg. Dat is geen probleem."

Bas is 29 jaar en heeft altijd met padregistratie gewerkt. Zijn vader vertelde hem dat het veel rust in het bedrijf heeft gebracht. De hele groep hoeft nu niet meer te worden aangesproken als de productiviteit of kwaliteit achter blijft. Er wordt wel aandacht geschonken aan die ene persoon die achterblijft. Dat werkt prettig en sfeerverhogend. Naast de rust werkt het ook motiverend. Bas: "In de kantine hangt een monitor waarop iedereen kan zien hoe jij en je collega's 'scoren'. En niemand wil onderaan staan." Snelheid mag bij Van Adrichem nooit voorrang hebben op de kwaliteit. Kwaliteit gaat altijd voor.

Check-it-app
Op het teeltbedrijf van Bas is drie jaar geleden het padregistratiesysteem WorkIT in gebruik genomen. Onlangs is er de bijbehorende check-it-app bij in gebruik genomen. De controlelijsten die deze app weergeeft worden gebruikt bij het controleren van het werk in het pad. Met de tablet of telefoon in de hand loop je door de paden heen en controleer je het gedane werk. Dan rolt er een cijfer voor de kwaliteit van het werk uit. Ook deze cijfers worden getoond op de monitor in de kantine.

Dit systeem heeft naast het puur registreren van werktijd ook andere functionaliteiten. Eén van die functies is het gebruik van een bonussysteem. Deze wordt gekoppeld aan het arbeidsregistratiesysteem. Op dit moment wordt daar nog geen gebruik van gemaakt bij Van Adrichem. Daar komt verandering in. Binnenkort heeft Bas een afspraak bij de leverancier om zich goed te laten informeren over het invoeren van de juiste parameters. Bas: "Als mensen boven de norm presteren en kwalitatief goed werk afleveren, ontvangen ze een bonus. De gestelde voorwaarde daarbij is wel dat ze de hele periode present zijn. Dit moeten we in een keer goed implementeren. De spelregels moeten voor iedereen duidelijk zijn. Dus dit vraagt even aandacht. Komt goed."

Arbeidsregistratie en codeerapparatuur
De verwerkingshal bij Van Adrichem is ingericht door Taks Tuinbouwtechniek. Het arbeidsregistratiesysteem communiceert met de codeerapparatuur van Taks Handling Systems. Op iedere doos staat de code. Deze code herleidt naar het pad en de medewerker. Het product is zo altijd weer te traceren, ook al gaat het de doos naar het buitenland. Bas besluit:"Zo maakt Work-IT het ook nog eens makkelijker(er) te voldoen aan de milieu- en voedselveiligheidseisen."

Voor meer informatie:
Nitea
Honderdland 315
2676 LV MAASDIJK
info@nitea.nl

Hoogendoorn Automatisering
Westlandseweg 190
3131 HX Vlaardingen
tel (010) 460 80 80
info@hoogendoorn.nl

Van Adrichem Kwekerijen
bas@vanadrichemkwekerijen.nl
tel (0167) 56 66 50
Westdorpe