Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Sloveense telers in moeilijkheden door goedkope import

Sloveense groententelers staan nog steeds voor vele uitdagingen. De marktprijzen zijn ouderwets laag, wat het voor producenten lastig maakt te concurreren met de goedkope groentenimport uit Italië, Spanje, Oostenrijk, Duitsland, Hongarije, Polen, Servië, Bosnië-Herzegovina, Kroatië en Montenegro.



"Ons probleem is dat de telers niet verenigd zijn. In heel Slovenië bestaat geen enkele producentenorganisatie. Daarbij hebben de bestaande coöperaties andere belangen en zijn ze niet gespecialiseerd. Veel telers vervullen twee rollen: die van teler en die van ondernemer door goedkopere groenten te importeren en er daarna het 'Geteeld in Slovenië'-label op te plakken", aldus Primož Zupan van Kmetija Zupan.

"Er zijn echter ook positieve kanten: er zijn veel mogelijkheden voor ondernemingen aangezien er zeer weinig hightechbedrijven zijn, die tomaten en sla produceren met behulp van hydrocultuur of geothermisch water."



Het Sloveense groententeeltbedrijf Kmetija Zupan begon op de lokale markt, maar met de tweede generatie was de productie verhoogd en begon het bedrijf aan groothandelaren, de foodservicesector, restaurants en publieke instanties te leveren. Primož is van de derde generatie en zet het werk van zijn vader voort.

De producent teelt een grote verscheidenheid aan groenten, zoals aardappelen, kolen (savooiekool, rode kool, Chinese kool, rapen), sla (Batavia), andijvie (cichorei), groenlof en radicchio. Volgens Primož is er een trend gaande waarbij retailers vragen naar traditionele Sloveense sla en per krop inkopen in plaats van per kilo.



Slovenië krijgt de meeste verse groenten geleverd vanuit Italië. Volgens Primož heeft de vorst in Spanje van een paar maanden geleden ook Italië getroffen, waardoor de vraag naar groenten in Slovenië toenam, vooral de vraag naar groenlof. Velen gebruiken groenlof als vervanging voor andijvie of Batavia-sla.



"Het was een koude winter zonder sneeuw, wat de grond zacht maakte en gemakkelijk te cultiveren. Het drogere weer betekende ook dat we op tijd konden planten. In deze tijd van het jaar zijn er niet veel Sloveense groenten op de markt met uitzondering van witte kool, aardappelen en wat andere wortelgroenten. Kleine hoeveelheden producten komen uit Zuid-Slovenië en van gebieden rond de Adriatische Zee. De teeltgebieden nabij de Adriatische Zee hadden het moeilijk dit jaar na problemen met storm en vorst." 

Voor meer informatie:
Primož Zupan
Kmetija Zupan
Tel: +386.(0)4.23.24.033
Fax: +386.(0)4.23.35.930
E-mail: kmetija-zupan@siol.net
www.kmetija-zupan.si
Publicatiedatum: