Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Teeltwissel belichte teelt: lampen vuil eruit en schoon er weer in

Tholen - Met de opkomst van de belichting is de periode van de teeltwisseling dan wel flink veranderd, maar veel reinigingshandelingen zijn nog hetzelfde gebleven. Marcel en Jeffrey van den Bogert van Lightshine Cleaning zien echter dat er ondertussen meer aandacht komt voor het reinigen van de belichtingsinstallatie. "Je haalt de reflectoren eraf, maakt ze schoon en bergt ze op. Dan begin je de volgende teelt weer met een optimaal rendement."



Je moet wel een heel scherpe blik hebben, wil je met het blote oog zien dat belichtingsinstallaties in de tuinbouw sterk vervuilen. Voor wie dat niet heeft, bestaan er altijd nog hulpmiddelen: meetinstallaties waarmee te zien is dat er na een paar maanden telen toch een laagje vuil op de reflectoren en de bollen ontstaat. Bij Lighshine Cleaning kunnen ze de vervuiling meten en Jeffrey van den Bogert merkt ook dat telers meer en meer gaan inzien dat de vervuiling ze geld kost. "De kosten zijn toch een belangrijk aspect als het om het reinigen van lampen gaat", vertelt van den Bogert. En dat is logisch, vindt hij. "Als je het niet gewend bent, lijken het misschien eerst alleen maar extra schoonmaakkosten in een vaak toch al hectische teeltwissel. Maar eigenlijk draait het natuurlijk om de opbrengst. Je vindt ook geen telers meer die de dekwasser laten staan omdat het te duur is. De kosten daarvan zijn per m2 veel hoger dan van het reflectoren en bollen reinigen. Toch laten telers het doen – omdat het uiteindelijk gewoon meer opbrengt."



Twee keer per jaar reinigen
In de sierteelt wordt er bij de lichtintensieve teelten zelfs twee keer per jaar gereinigd. "Bij rozen en bij lisianthus bijvoorbeeld. Die gewassen hebben baat bij veel licht, maar in die teelten vervuilen de lampen ook snel", vertelt Van den Bogert. Hoeveel precies, dat hebben ze bij Lightshine Cleaning gemeten. "Na een paar maanden daalt het rendement naar 97 a 98%. Door de reflectoren twee keer per jaar te wassen, blijft het rendement op 99%." Inmiddels kiezen grote telers als Meewisse Roses, Ende Rozen en Arend Roses hiervoor. En dat is niet de enige besparing. De levensduur wordt verlengd door ze goed te onderhouden. "Stof en vuil brandt in de lampen. Dat komt de levensduur niet ten goede."



Nu de teeltwissel in de belichte groententeelt eraan komt, zien steeds meer telers het belang van het reinigen van de hele kas – inclusief de belichting. "Tijdens de teeltwissel wordt er gestoven, gefogd en gezwaveld – allemaal zaken die de belichtingsinstallatie behoorlijk vervuilen. Door de reflectoren eraf te laten halen, te laten reinigen en op te bergen, vervuilen ze de komende maanden ook niet. De telers kunnen het belichtingsseizoen dan weer beginnen met schone lampen en optimale rendementen."

Voor meer informatie:
Lightshine
Jeffrey van den Bogert
Bovendijk 18
2295 RZ Kwintsheul
T: +31 (0)6-28903311
F: +31 (0)174-271493
E: jeffrey@cleancarts.nl
www.lightshine.nl