Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Glastuinbouw in opkomst in Guatemala

Afgelopen januari gingen vertegenwoordigers van de business unit Glastuinbouw van Wageningen University & Research, en een selectie Nederlandse bedrijven van de Club van 100 naar Cuba en Guatemala om de verschillende mogelijkheden te verkennen in de zakelijke en wetenschappelijke samenwerking van de tuinbouwsector.

De ineenstorting van het socialistische blok bracht een tekort aan brandstof, kunstmest, en pesticide teweeg, wat een verwoestende impact had op de Cubaanse landbouw. Door innovatieve oplossingen keerde het merendeel van de Cubaanse landbouw zich naar organische productie, waar het op grote schaal pionierend gebruikmaakte van biocontrol en biostimulanten. De betrokkenheid van nationale onderzoeksinstellingen en de ontwikkeling van biologische productieplanten waren een belangrijk deel van het succes.

Guatemala is een veelbelovend opkomend glastuinbouwland in Latijns-Amerika. Groenteproductie is van oudsher sterk maar ook de sierteeltsector bloeit op, zoals blijkt uit de recente start van twee grote Nederlandse phalaenopsis telers in het land. De implementatie van milieuvriendelijke gewasbescherming is echter nog dringend nodig.

Het groepsprogramma was intens. De groep bezocht organoponic productiesystemen, biologische boerderijen, coöperaties en bedrijven die zich toeleggen op de productie van entomopathogenische en biostimulaten, samen met diverse nationale landbouw-onderzoeksinstituten. Ook waren er besprekingen met instellingen die de samenwerking en investeringen vergemakkelijken.

Het bezoek was vruchtbaar. De groep is momenteel bezig met het formaliseren en vormgeven van de kansen in concrete projecten.

Bron: Wageningen University & Research
Publicatiedatum: